Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović rekao je danas da 47 gradova i opština, što je trećina u Srbiji, u 2019. godini nije imalo uspostavljenu uslugu socijalne zaštite - lični pratilac deteta. Oni su neophodni deci sa smetnjama u razvoju.

"Da su gradovi i opštine efikasnije preduzimale aktivnosti na obezbeđivanju usluge ličnog pratioca deteta, veći broj dece kojima je potrebna podrška za efikasnije uključivanje u zajednicu i sistem obrazovanja dobio bi pratioca", ocenila je DRI prilikom predstavljanja izveštaja u kojem je analizirano "Obezbeđivanje usluge u oblasti socijalne zaštite - Lični pratilac deteta".

Konkretnim subjektima revizije, gradovima Beogradu i Kragujevcu odnosno opštinama Apatin i Smederevska palanka čiji je rad analiziran u periodu od 2017. do 2019. godine, upućene su ukupno 23 preporuke.

Preporukama se ukazuje na neophodnost boljeg normativnog uređenja, planiranja sredstava, izbor organizacije koja pruža usluge i obučenost pratilaca, povećanju efikasnosti rada interresornih komisija i načina praćenja realizacije, kontrole i izveštavanja.

Šef revizorskog tima Svetlana Vrcelj Milanović ocenila je da kontrolisani subjekti nisu preduzeli sve neophodne aktivanosti na uspostavljanju usluge lični pratilac deteta jer, osim Beograda, koji ima odgovarajuću odluku, Kragujevac i Apatin je nemaju, a Palanka je odluku donela tokom revizije.

Ona je rekla da Kragujevac i Apatin nisu planirali sredstva za ovu uslugu socijalne zaštite, da je Palanka planirala sredstva ali na pogrešnom, programu obrazovanja, dok Beograd svake godine povećava novčani iznos i broj dece koji je obuhvaćen.

"Ali se u Beogradu potreba za uslugom ličnog pratioca povećava iz godine u godine, pa postoji lista čekanja", rekla je ona.

Beograd je vodio računa o kvalitetu pružanja usluge, angažujući licencirane organizacije i obučena lica za pratioce, dok se u Palanci usluga pružala preko škole a u Kragujevcu i Apatinu nije ni pružana.

Ona je ukazala i na problem brojnih i značajnih kašnjenja u donošenju odluka od strane interesornih komisija kojima se utvrđuje pravo na uslugu pratioca.

"Naš zaključak je da bi blagovremeno donošenje mišljenja interesornih komisija i bolja koordinacija sa jedinicama lokalne samouprave doprineli efikasnijem razvoju usluge pratioca dece", rekla je ona.

Kako je ukazala postoje različite prakse u izveštavanju organa gradova i opština kako o radu interresornih komisija tako i o realizaciji same usluge.

Istakla je da su se roditelji najčešće žalili na liste čekanja i navela da se u Beogradu na toj listi na kraju 2019. godine nalazilo 393 dece od kojih se 30 posto tamo našlo 2016. godine.

Predsednik DRI Duško Pejović naglasio je da je utvrđeno da 47 gradova i opština, što je trećina u Srbiji, u 2019. godini nije imalo uspostavljeno ovu uslugu socijalne zaštite.

Usluga ličnog pratioca deteta najnerazvijenija je u Južnoj i Istočno Srbiji gde je 48 odsto opština i gradova nije ni uspostavilo.

"Manjak sredstava, nepostojanje lokalnih akata, mali broj licenciranih organizacija, način nadzora - ukazuju da postoji rizik od neadekvatnog pružanja usluga. Zato se u reviziji nalaze preporuke nakon čijeg sprovođenja će veći deo dece dobiti uslugu pratioca koja im po zakonu pripada", zaključio je on.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)