Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolji uslovi za lečenje dece koja boluju od malignih bolesti: Sredinom maja se otvara nova klinika u Nišu

Dve godine nakon polaganja kamena temeljca dečije hematoonkološke klinike u niškom Kliničkom centru, ovaj blok biće svečano otvoren 15. maja, najavljuju iz Nacionalnog udruženja dece obolele od raka (NURDOR).

 Izvor: Foto: Profimedia

Deca koja boluju od malignih bolesti imaće mnogo bolje uslove za lečenje, zahvaljujući angažovanju ovog udruženja, ali i pomoći mnogih drugih organizacija, ustanova, kompanija, pojedinaca i para svih građana uloženih preko Ministarstva zdravlja.

Poslednjih 17 miliona koji su nedostajali za opremanje zgrade, kaže Marija Tomić iz NURDOR-a, obezbeđeno je tako što su na akcijama tokom Svetskog dana dece obolele od raka prikupili iz donacija 7 miliona, dok je ostatak uplaćen iz Ministarstva zdravlja.

"15. maja je svečano otvaranje, krajem ove nedelje su završeni svi građevinski radovi, izvođači treba da predaju objekat. Nameštaj je već poručen, tako da u tom nekom periodu stiže i mi smo odredili taj datum kada bi simbolično trebalo da se preda klinika", kaže Tomićeva.

Povezane vesti

Do tog datuma bi, dodaje, trebalo da bude nabavljena sva oprema i zgrada bi trebalo da bude potpuno funkcionalna. Podseća da su uslovi koje će deca imati po svim evropskim standardima.

"250 kvadrata je stacionarni deo i ima šest jednokrevetnih soba, jednu trokrevetnu, intenzivna nega ima tri kreveta. Tu su i dnevna bolnica, sa proširenim kapacitetima tri do pet kreveta, ambulante i igraonice na prvom i drugom spratu", objašnjava Tomićeva. 

Dodaje da svaka soba ima krevet za malog pacijenta i jednog roditelja, kao i svoje kupatilo, te su deca potpuno izolovana i zaštićenija od infekcija.

Povezane vesti

Nema dovoljno lekara i medicinskog osoblja

Iako je zgrada završena, a iz NURDOR-a očekuju da do sredine maja bude i potpuno opremljena, ipak bi, kako kažu iz ovog udruženja, na dečjoj hematoonkološkoj klinici trebalo da radi duplo više lekara i medicinskog osoblja. Za početak će na klinici raditi, prema njenim rečima, 10 tehničara i 4 lekara.

"Za kliniku je potrebno još medicinskih radnika, pogotovu da bismo ispunili evropske standarde, a plus zato što su sada dnevna bolnica i stacionarni deo i intenzivna nega odvojeni, potrebno je mnogo više", rekla je Tomićeva.

Dodaje da su u razgovorima sa Upravom Kliničkog centra bili uveravani da će klinika uskoro dobiti neophodne medicinske radnike.

Mi smo dobili uveravanje iz Uprave Kliničkog centra da oni misle o tome i očekujemo u što skorijem vremenskom periodu da to bude ostvareno. Mi ćemo svakako nastaviti da insistiramo na tome da broj lekara i medicinskog osoblja ispuni evropske standarde - dodala je.

Podsetimo, inicijativa da se izgradi dečija hematoonkološka klinika u Nišu pokrenuta je u februaru 2013. godine, a ugovor je potpisan septembra 2015. Izgradnja je počela 18. maja 2016, a prva faza radova je završena 28. decembra iste godine. Druga faza radova počela je novembra 2017. godine, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je svečano otvaranje u aprilu 2018.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica