"Muka mi je od pakla u koji sam upao","Ne mogu više da živim u lavirintu laži, prevara i obmana", "Imam dugove","Hoću da živim kao ranije, bez zavisnosti od kladionica, tiketa"…

Najčešće su rečenice sa kojima roditelji i deca dolaze po pomoć u Centr za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja "Život nije igra". Ovom centru javlja se sve više Novosađana različitog životnog doba, ali i žitelja drugih gradova, želeći da se oslobode poroka. A, da je situacija alarmantna, svedoče i rezultati istraživanja urađenog prošle i ove godine među đacima tri osnovne i isto toliko srednjih škola u Novom Sadu.

Od njih 790, uzrasta od 11 do 20 godina, skoro polovina igra igre na sreću. Od ukupnog broja ispitanika 48 se patološki kocka, a 20 odsto problematično. Zabrinjava podatak da najmlađi ispitanik koji se patološki kocka ima samo 12 godina, a ceo slučaj je još dramatičniji, jer dete sa ocem igra rulet, a sa igrama na aparatima je počeo kad je imao manje od deset godina, uz brata i tatu.

"Prosek godina učenika koji se patološki kocka je 17, a najstariji ima 19 godina", predočila je Jasmina Leković, psiholog u Centru "Život nije igra", i dodaje "Oko polovina njih koji se problematično i patološki kockaju su prvo počeli sa kladionicom, kada su imali između deset i 14 godina, a decu mlađu od deset godina u taj "svet" su uveli roditelji."

U svet kockara, učenici najčešće ulaze iz zabave, 15 odsto time želi da poveća svoj budžet, a 14 odsto iz dosade. Svaki treći učenik, njih 32 odsto na igre na sreću troši novac od užine. Veliki odmor u školi, 21 odsto anketiranih "provodi" u kladionici ili kockarnici.

"Učenici, patološki kockari, najviše igraju rulet, zatim slede aparati i karte", navodi Lekovićeva.

Prvi znak da se dete kocka, po rečima Jasmine Leković je nestanak nakita i novca iz kuće. Često odsustvo iz škole, lošiji uspeh, sklonost svađama i razdražljivost.

"Patološko kockanje može dugo da traje i da se ne prepozna", upozorava naša sagovornica, dodajući da za lečenje kockara, najčešće zovu i prijavljuju majke, a u poslednje vreme to čine i sami kockari.