Danijela Simić, šefica Nacionalne kancelarije za HIV i AIDS, na godišnjoj skupštini udruženja za zaštitu ljudi koji žive sa HIV-om (USOP) rekla da je napravljen pozitivan pomak u tom pravcu, jer je od 1993. do 2004. godine rođeno 28 mališana koji su inficirani HIV-om od majke.

"Od 2004. do 2013. godine, 30 trudnica bilo je na programu prevencije prenosa HIV-a sa majke i u svim slučajevima rođena su deca koja nisu zaražena", rekla je Simić i navela da su trudnice bile na programu u GAK "Narodni front" i pratio ih je doktor Spasa Anđelić, koji je nedavno preminuo.

Simić kaže da se nada da će neko od njegovih kolega nastaviti da se bavi ovom problematikom i prati trudnice zaražene HIV-om.

U Srbiji je od pojave bolesti 1985. godine do danas, HIV-om inficirana 3.001 osoba, od tog broja kod 1.692 osobe dijagnostikovana je sida, dok je od ove bolesti umrla 1.061 osoba.

Dr Simić kaže da je stopa novootkrivenih zaraženih osoba u prošloj godini bila 20,5 osoba na milion stanovnika, što je i evropski prosek, prenosi Mondo.

Prema podacima Instituta "Batut", ranije je najčešći put prenosa infekcije bio korišćenjem zajedničkog pribora kod intravenske upotrebe narkotika, dok danas raste broj inficiranih HIV-om među osobama koje su imale homoseksualne odnose.

Simić kaže da se mora nastaviti rad na prevenciji, mora se povećati broj savetovanih i testiranih na HIV, kao i da se omogući dostupnost antiretrovirusne terapije i testova za imunološko i virusološko praćenje toka HIV infekcije.

Ove i naredne godine završavaju se projekti “Global fonda” u borbi protiv side, tuberkuloze i malarije, a Institut "Batut" preuzeće na sebe da koordiniše nastavak svih aktivnosti.

Direktor ovog Instituta Dragan Ilić pozvao je sve nevladine organizacije da se aktivno uključe i pre formiranja posebne kancelarije, da se naprave projekti i programi koje bi mogla da finansira država.

"U julu i avgustu se definišu budžeti za narednu godinu za programe koje finansira država. Bojim se da će već u septembru za to biti kasno", rekao je Ilić.