Veliki broj dece, ako ne čak i većina mališana, s vremena na vreme hrče, a oko 10 i više procenata dece hrče većinu noći.

Hrkanje je, zapravo, zvuk koji se može čuti tokom sna kada mališan diše, a u vazdušnom kanalu postoji neka vrsta blokade. Otvaranje i zatvaranje vazdušnog puta izaziva vibriranje tkiva u grlu, a koliko će dete glasno hrkati zavisi od toga koliko vazduha prolazi i kojom brzinom tkiva vibriraju.

Deca koja su stara najmanje tri godine hrču, uglavnom, u fazama dubljeg sna. Hrkanje uobičajenog intenziteta stručnjaci ne povezuju s ozbiljnijim zdravstvenim problemima kao što je, recimo,  sindrom opstruktivne apnee pri spavanju.

S druge strane, glasno i često hrkanje često ukazuje na neku abnormalnost  kod inače zdravog deteta. To ponekad može biti znak respiratorne infekcije, zapušenog nosa ili alergije.

Istraživanja su pokazala da jedan do tri odsto dece hrče, a uz to pati i od problema s disanjem prilikom sna. Ukoliko je hrkanje praćeno dahtanjem ili pauzama u disanju, moguće je da je uzročnik opstruktivna apnea koja se javlja pri spavanju. To znači da se mišići deteta normalno opuštaju za vreme spavanja, ali se oni mogu opustiti toliko da je vazdušni put sužen ili zaklonjen, pa do ključnih mesta u organizmu do dolazi dovoljno vazduha. Ovo dalje izaziva probleme sa disanjem, odnosno kratkotrajan prekid koji može trajati najduže do jednog minuta.

Deca koja pate od apnee koja se javlja tokom sna hrču glasno i učestalo, spavaju nemirno i znoje se. U toku dana, za mališane koji imaju ovu zdravstvenu poteškoću su karakterični pojava bihevioralnih problema, teško buđenje, glavobolje, agresivnost, pospanost, disanje kroz usta i nazalni govor.

Ukoliko dete ima slične simptome, neophodno je obratiti se pedijatru.