Zahvaljujući tehnici koja uključuje zamenu neispravne DNK u jajašcetu majke, zdravim genetskim materijalom donatorskog jajašca, žene koje boluju od teških naslednih bolesti moći će da rađaju zdravu decu. Međutim, ovom jedinstvenom tehnikom novorođenče će dobiti tri roditelja - dve majke i jednog oca.

Razlog zbog koga ovaj tretman istorijskih razmera važi za kontroverzan jeste činjenica da se prvi put nasleđen DNK majke zamenjuje, što izaziva etičke dileme u vezi sa stvaranjem dizajnirane bebe iz epruvete.

Državni medicinski stručnjak Dejm Seli Dejvis objasnila je da se ovim tretmanom ipak ne utiče na osnovnu DNK bazu, koja određuje izgled pojedinca, njegovo lice i boju očiju. Reč je o zameni onih DNK delova koji su oštećeni u zdravstevnom smislu i pružaju šansu detetu za zdraviji život.

"Naučnici su razvili pionirsku proceduru koja sprečava prelazak bolesti na dete, što daje nadu mnogim porodicama koje traže način prevencije. Ispravno bi bilo jedino predstaviti ovaj tretman kao način spasavanja života. Sada ćemo raditi na razvoju propisa, konsultovat ćemo se sa agencijama i potom to predstaviti Parlamentu", dodala je Dejvisova.

Ukoliko vlada Velike Britanije odobri ovu vrstu tretmana kao vid savremenog lečenja, prve bebe sa tri roditelja na svet bi mogle doći 2015. godine.

Pretpostavlja se da bi na ovaj način svake godine bilo rođeno između pet i deset zdravih beba sa tri roditelja.