Prvo dete koje je podvrgnuto pionirskoj rekonstrukciji dušnika, trinaestogodišnji Ciaran Finn - Lynch operisan je u londonskoj bolnici Great Ormond Street Hospital.


Ciaran je rođen sa trahealnom stenozom, oboljenjem koje je karakteriše suženje disajnih puteva, usled koga dolazi do otežanog disanja. Neposredno nakon rođenja, dečak je doživeo kolaps pluća i hitno je operisan. Ugrađene su mu metalne cevčice koje omogućuju protok

Istorija korišćenja matičnih ćelija Prva istraživanja na matičnim ćelijama sprovodena su još 1970. u Americi. Osamdesetih godina dvadesetog veka, obavljena je prva klinička upotreba ovih ćelija u Parizu, u bolnici Sent Louis. 2005. godine naučnici su  dokazali postojanje pluripotentnih ćelija u krvi pupčane vrpce i njihovu moć u lečenju oštećenih tkiva. Američka agencija za lekove (FDA) je pre više godina odobrila upotrebu ljudskih embrionalnih matičnih ćelija za lečenje. Procenjuje se da je do sada prikupljeno i čuva se oko 500.000 uzoraka matičnih ćelija iz pupčanika. Do danas je ustanovljeno da matične ćelije iz pupčanika posle čuvanja i transplantacije imaju sposobnost da se razvijaju u ćelije drugih tkiva i obnavljaju oštećeno tkivo.

vazduha ali je 2009. godine zbog oštećenja krvnog suda došlo do velikog krvarenja.


Nakon toga, hirurzi su odlučili da sprovedu veoma rizičnu operaciju. Umesto da naprave novi dušnik, oni su iskoristili dušnik donora i iz njega uklonili sve vrste ćelija. Ono što je ostalo od dušnika, izgledalo je kao trodimenzionalna mreža kolagenih vlakana koja će zameniti dušnik. U međuvremenu, dečakove matične ćelije (koje imaju mogućnost da se diferenciraju u sve ostale tipove ćelija, od nervnih ćelija do ćelija kože) su ubrizgane u tek transplantirani organ.


Ovakva vrsta operacije, urađena je prethodno u Španiji 2008. godine, pacijent je bila tridesetogodišnja žena, a Ciaran je prvo dete koje je podvrgnuto ovoj intervenciji. Dečakovo stanje nakon operacije je pomno praćeno dve godine a izveštaji su objavljivani u najpoznatijem svetskom medicinskom časopisu Lancet.


Martin Elliott, direktor nacionalnog servisa i specijalista za teške oblike trahealne stenoze kod dece, je izjavio:

"Nije bilo naznaka da će organ biti odbačen, na posledjem pregledu dečak je bio živahan, dobro je napredovao, čak je krenuo u školu. Za nas bi idealan rezultat bio kada bi se kod sve dece sa transplantiranim dušnikom uspostavila normalna funkcija pluća, normalan napredak i kvalitetan način života, bez dodatnih hirurških intervencija. Do sada smo ove rezultate postigli, ali nam novi izazovi u ovoj oblasti tek predstoje".

Future Health
Banka matičnih ćelija
Telefon: 011/30-34-400
Sajt: www.futurehealth.rs