Matične ćelije su progenitorne, bazne, odnosno – "glavne" ćelije. One su nediferencirane, multipotentne, imaju sposobnost da se umnožavaju i transformišu u sve druge ćelije koje čine tkiva i organe u našem organizmu – bela i crvena krvna zrnca, nervne ćelije, nervna vlakna, ćelije mozga, srčanog mišića. Danas je dokazano da se matičnim ćelijama leči preko 80  bolesti, a  u toku su i razne  studije koje će u narednim godinama pokazati da li i u kojoj meri matične ćelije mogu biti delotvorne kod bolesti najrazličitijeg porekla.

Povratak sluha  tretmanom matičnih ćelija

Steophanie Conner iz Sjedinjenih Američkih država doživela je dramu kada su joj neposredno pre porođaja saopštili da će njena ćerka biti rođena sa velikim oštećenjem vida i sluha usled asimptomatskog virusa koji je prenela na svoju bebu tokom trudnoće.

Nakon rođenja devojčice, koju su nazvali Medeline, lekari su konstatovali da je najveći problem oštećenje sluha. Zbog značajnog napretka nauke i medicine, roditelji se nadaju da će tretman matičnim ćelijama doneti veliko poboljšanje.

Medelin koja danas ima dve godine, prva je osoba u Sjedinjenim Američkim Državama koja učestvuje u studiji  čiji je glavni fokus uticaj matičnih ćelija na povratak sluha kod dece sa stečenim oštećenjem sluha, odobrenoj od državnog Naučnog Instituta.

Dečija bolnica u Hjustonu i Nacionalni Registar uzoraka matičnih ćelija će uključiti još devet mališana u prvu fazu ovog eksperimenta.

Za razliku od ostalih tretmana matičnim ćelijama za koje se veruje da su jako skupi, roditelji ove devojčice nisu imali nikakav trošak kada su se odlučili da učestvuju u ovoj studiji.

Procedura kojoj je bila  podvrgnuta Medeline vrlo je  jednostavna: ubrizgane su   joj  matične ćelije iz njene pupčane vrpce. S obzirom da se devojčica lečila sopstvenim matičnim ćelijama šansa da se prilikom  tretmana pojave neželjeni efekti svedena je na minimum.

Roditelji i doktori se nadaju da će matične ćelije podstaći organizam na obnavljanje oštećenih tkiva. Prethodne studije, rađene na miševima, dovele su do zaključka da matične ćelije mogu obnoviti oštećene ćelije, i u slučaju nedostatka sluha, dovesti do značajnog poboljšanja.

Roditelji ove devojčice su veoma optimistični zato što su prvi testovi nakon tretmana pokazali da je došlo do velikog pomaka i da postoji nada da se sluh delimično ili u potpunosti vrati.


Značaj pravilne obrade i skladištenja matičnih ćelija
Napredak nauke u prethodnoj deceniji na polju istraživanja i primene matičnih ćelija doneo je mnoga iznenađenja i velike nade za lečenje bolesti i stanja za koje moderna medicina nije imala rešenje. Ipak, ovaj veliki potencijal koje matične ćelije poseduju, ne može biti iskorišćen ukoliko se prilikom rukovanja matičnim ćelijama, odnosno obrade i skladištenja, ne poštuju strogi standardi kvaliteta koje svaka privatna banka mora da usvoji. Po zakonima Evropske Unije, sve klinike koje se bave transplantacijom matičnih ćelija će prihvatiti kao adekvatne samo one uzorke koje su skladišteni u bankama koje poseduju relevantne licence. Future Health Biobank sa svojim sertifikatima GLP  (Good Laboratory Practice), GMP (Good Manufactury Practice), ISO sertifikat, HTA (Human Tissue Authority) predstvalja odličan izbor za roditelje koji žele da zaštite buduće zdravlje svoje dece.