O postporođajnoj depresiji se često govori, kao i o simptomima i načinu lečenja. Međutim, depresija može da se javi i u trudnoći i tada se naziva prenatalna depresija, a gotovo je jednako učestala kao i postporođajna.

Trudnice često u trudnoći imaju promene raspoloženja, anksioznost, nervozu, izlive emocija i to smatraju uobičajenim simptomima trudnoće. Međutim, prenatalna depresija se javlja kod 16 do 20 odsto trudnica, a simptomima variraju od osećaja tuge do ozbiljnih poteškoća u svakodnevnom funkcionisanju.

Evo nekoliko simptoma koji ne bi trebalo da zanemarite jer mogu da ukažu na prenatalnu depresiju.

Uznemirenost koja traje duže od dve nedelje

Iako trudnoća može da bude izazovna, emocionalni simptomi poput tuge, iritabilnosti, besa koji traju duže od dve nedelje, trebalo bi da vam budu znak da potražite savet stručnjaka. Isto važi i ako primetite da vam stvari koje inače volite više ne donose radost.

Osećaj preplavljenosti koji traje

Sasvim je normalno da se trudnice ponekad osećaju preplavljeno raznim brigama i osećanjima dok u njima raste novi život, međutim, ako imate konstantan osećaj da ne znate kako da se nosite sa svim tim, bilo bi dobro da potražite savet stručnjaka.

Izostanak osećanja prema bebi

Neke žene se povežu sa bebom nakon rođenja, ali ako nemate baš nikakvih osećanja prema malom biću koje raste u vama, to može da bude znak upozorenja koji ne treba da zanemarite.

Neprestana iritabilnost

S obzirom na sve promene koje se u vašem telu odigravaju u trudnoći, nije čudo ako ste povremeno nervozni. Međutim, konstantan bes i iritabilnost nisu uobičajen simptom drugog stanja, već mogu da ukažu na prenatalnu depresiju, piše mamamia.com.au.

Izbegavanje svih prekretnica u trudnoći

Postoje različite tradicije kada je u pitanju trudnoća, pa tako neke trudnice organizuju žurku za bebu i pre nego što se rodi, dok druge ne žele da unesu krevetac u kuću pre porođaja. Međutim, ako izbegavate sve u vezi sa trudnoćom zbog osećaja straha, osećaja da niste vredni ili zato što ste zabrinuti za budućnost, to može da bude simptom depresije.

Kao što smo rekli, trudnoća može da bude izazovna, nekome čak i veoma teška, ali postoji razlika između prilagođavanja na veliku životnu promene i depresije. Ukoliko imate simptome prenatalne depresije, ne libite se da potražite pomoć jer će vam to pomoći da budete spremniji za promenu koja tek sledi, ali i da sprečite razvoj ozbiljnije kliničke depresije nakon porođaja.

BONUS VIDEO:

DEPRESIJA JE SVE PRISUTNIJA MEĐU NAMA! Evo šta prvo treba da učinite da je pobedite bez antidepresiva (KURIR TV) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)