Činjenica je da će vaše emocije oscilirati i da će se menjati tokom trudničkih dana, baš kao što se i telo menja. Ovo se dešava delimično zbog efekta hormona u trudnoći na telo i raspoloženje, ali i zbog prilagođavanja ovom velikom događaju.

Sve ovo je prilično razumljivo i normalno: stručnjaci kažu da dve od deset trudnica doživi neku vrstu depresije ili anksioznosti piše portal emmasdiary.co.uk i navodi da ne postoji čvrsto pravilo zašto neke žene postaju depresivne, a neke ne. Ovo su saveti koje lako sami možete da primenite, a mogu biti od velike pomoći kod ovakvih oscilacija.

Okružite se onima koji vas podržavaju
Činjenica da imate s kime da podelite radost ili nerasploženje je od izuzetnog značaja, a to je najbolje ako se družite sa trudnicama koje prolaze kroz isto. Provođenje vremena sa drugim ženama koje prolaze kroz iste vrste problema i emocija pomoći će se ne osećate izolovano. Pored partnera, drugarica, rodbine i prijatelja, druge “koleginice trudnice” su odlično društvo u ovoj fazi života.

Razgovarajte što više
Razgovarajte sa svojim ginekologim ili psihologom, pitajte sve što vam nije jasno. Razgovarajte sa porodicom i prijateljima kojima verujete i budite otvoreni i iskreni o tome kako se osećate. Nemojte misliti da morate da pričate samo o stvarima za bebe!

Odmarajte se i spavajte
Kvalitetan san u trudnoći je važan, vaše telo ipak raste i treba ga redovno puniti energijom koju troši! Ponekad je teško imati kvalitetan san, posebno kako stomak raste. Može pomoći da imate zdrave navike spavanjae koje uključuju odlazak u krevet u isto vreme svake noći, nežno opuštanje pre spavanja. Takođe nemojte da gledate u ekrane telefona ili televizor pre spavanja.

Hranite se zdravo
Zdrava i uravnotežena ishrana nije dobra samo za vašu bebu koja raste, već će takođe pomoći vašem telu da se nosi sa promenama i zahtevima trudnoće. Ako primetite da jedete mnogo više nego obično ili ste izgubili interesovanje za jelo, zajedno sa stalnim osećajem lošeg raspoloženja, to može biti znak da ste u depresijić, pa razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse.

Vežbajte redovno
Redovne i umerne vežbe prilagođene trudnicama će podići raspoloženje, ublažiti loše raspoloženje i pomoći će vam da bolje spavate.

Opuštajte se
Svi poznajemo dovoljno sebe I šta nas opušta: meditacija, šetnja u prirodi, čitanje knjige, filmovi… dolazi u obzir sve ono u čemu uživate I što inače razgaljuje vašu dušu.

BONUS VIDEO

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE! Kurir televizija


Izvor: Yumama