Korišćenje lekova u trudnoći je velika dilema mnogih budućih mama, posebno ako se ima u vidu da su mnogi zabranjeni ili mogu negativno da utiču na plod. Antidepresivi ne spadaju u grupu "zabranjenih" lekova, ali u svakom slučaju to ne znači da ih, ukoliko ste ranije pili, možete bezbedno koristiti u trudnoći, o tome zapravo odlučuju lekari.

Ne postoje jasni dokazi da li lekovi za smirenje kao što su bensedin, bromazepam, xanax, valijum mogu da utiču na bebu tokom trudnoće. Međutim, prema nekim istraživanjima postoji povišen (ali i dalje mali) rizik za pojavu rascepa usne i nepca kod korišćenja ovih lekova u prvom trimestru. Utvrđeni su slučajevi simptoma intoksikacije kod novorođenih beba, kao što su pospanost, smanjen mišićni tonus i teškoće sa disanjem. Takođe, zabeleženi su simptomi odvikavanja kod novorođenih beba, kao što su uznemirenost, poremećaj sna i, retko, napadi.

U svakom slučaju najbezbednije je da procenu donese sam lekar koji prati vašu trudnoću, posebno u slučaju žena koje pate od depresije i kojima usled naglog prekida korišćenja navedenih lekova može da se pogorša stanje.

depresija.jpg
Shutterstock Depresija

Kod žena koje dugoročno koriste ove lekove i žele da prekinu njihovo korišćenje pre trudnoće, najbolje je da to urade postepeno, u periodu dužem od mesec dana. Na ovaj način smanjuje se rizik simptoma odvikavanja, ali i simptoma koji su doveli do potrebe za ovim lekovima.

Neke žene nažalost nisu u stanju da prestanu sa uzimanjem ovih lekova, zbog izraženih simptoma ukoliko ih ne koriste. U tom slučaju, odluka o prekidanju, kao i o daljoj upotrebi ovog leka, treba da bude zasnovana na razgovoru sa psihijatrom i izabranim doktorom.Jer će oni najbolje proceniti rizik po zdravlje mame i bebe i odrediti najbezbedniju terapiju za dalje.

(Yumama)