Ako ste u prošlosti imali ekcem, trudnoća bi mogla biti vreme kada se vaš ekcem ponovo javi i pogorša. Neke mame doživljavaju ekcem prvi put tokom trudnoće. Mrlje na koži koje svrbe i upale mogu se zadržati (ili se pojaviti po prvi put) i nakon što se beba rodi.

Ekcem, koji se takođe naziva dermatitis ili atopijski dermatitis (AD), je uobičajeno, nezarazno stanje kože koje karakteriše gruba, nadražena upaljena, suviše suva koža koja pogađa milione svake godine. Iako je neizlečiv, može nestati na neko vreme ili potpuno. Ekcem najčešće pogađa decu, od kojih većina ga preraste do 10. godine. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, ekcem pogađa oko 25% dece, od kojih 60% razvije simptome u prvoj godini života.

Tačni uzroci ekcema su nepoznati, ali se smatra da je stanje povezano sa preaktivnim imunološkim odgovorom i češće je kod osoba koje imaju druge imunološke probleme, astmu, povećan nivo stresa, suvu kožu ili druge faktore životne sredine. Neki imaju simptome ekcema tokom celog svog života, dok drugi doživljavaju stanje sporadično ili samo tokom jedne faze, kao što je trudnoća, sa različitim stepenom ozbiljnosti.

Za neke je žene ekcem u trudnoći manja neprijatnost ili iritacija, dok kod drugih izaziva akutnu nelagodnost, posebno intenzivan svrab. A simptomi mogu dovesti do drugih ozbiljnijih stanja. Na primer, prekomerno češanje, grebanje može izazvati male posekotine na koži, što čini zahvaćena područja sklonim infekciji. Sav taj svrab takođe može uzrokovati zadebljavanje ili promenu boje kože (potamnjenje ili posvjetljenje), što je još jedan razlog zbog kojeg je važno držati simptome pod kontrolom. Kada se simptomi ekcema javljaju u kontaktu sa nečim (kao što je lateks, šminka ili metalni nakit) na šta je osoba alergična, to se naziva kontaktni dermatitis. Ova vrsta ekcema se može rešiti uklanjanjem alergena.

Prenatalni ekcem

U stvari, postoje različita stanja kože koja se mogu pogoršati ili prvi put pojaviti tokom trudnoće, uključujući akne, tamne mrlje, strije i promene u pigmentaciji. Osip je takođe čest, uključujući pruritične urtikarijske papule i i plakove u trudnoći ( PUPPS ), osip koji svrbi, koji se pojavljuje samo kod trudnica, najčešće u prvim trudnoćama. Ali od svih stanja kože koja se mogu javiti tokom trudnoće, ekcem je najčešći.

Ekcem čini od jedne trećine do otprilike jedne polovine, svih stanja kože koje žene doživljavaju tokom trudnoće. Jedna od najčudnijih činjenica o učestalosti ekcema u trudnoći je da je većina tih slučajeva nova. U stvari, 60% do 80% onih koje imaju ekcem tokom trudnoće nikada ga ranije nisu imale. Smatra se da ogromne promene koje se dešavaju u telu trudnice i fizički i emocionalni rezultat odrastanja bebe (u smislu stresa i povećanja telesnih promena) doprinose faktorima u izazivanju ekcema u trudnoći i posle porođaja. Često ekcem ima tendenciju da bukne tokom trudnoće zbog uključenih imunih ćelija. Tokom trudnoće, imunološki sistem se menja da podstakne određene tipove imunih ćelija, što može izazvati uslove koji dovode do razvoja ekcema. Lekari su takođe izneli teoriju da može doći do promene kožne barijere ili promene u procesu proteina kože koji se dešavaju tokom trudnoće, što može da uzrokuje ekcem.

Takođe postoje značajna istraživanja koja sugerišu da stres može da igra značajnu ulogu u razvoju ekcema, i tokom trudnoće, a period posle porođaja može biti izuzetno težak. Postoje mnogi normalni stresori koji dolaze zajedno sa trudnoćom i novim roditeljstvom, kao što su nedostatak sna i fizički napor brige o bebi.

Promene na koži u trudnoći

Karakteristike

Nema sumnje da je ekcem neprijatno stanje, posebno tokom trudnoće i postpartalnog perioda. Ako nikada ranije niste imali ekcem, iznenadni osip koji svrbi može biti zbunjujući i alarmantan.

Kada se dogodi

Najčešći period za pojavu ekcema tokom trudnoće je u prva dva trimestra. Pošto ekcem izazivaju spoljašnji i unutrašnji okidači, teško ga je predvideti i može se pojaviti u bilo kom trenutku tokom trudnoće ili neposredno nakon porođaja. Koliko dugo stanje traje takođe varira. Većina žena koje imaju ekcem tokom trudnoće nikada ranije nisu imale ekcem i dobiju ga pre trećeg trimestra. Retko se ekcem može pojaviti po prvi put posle porođaja. Ovo se generalno dešava u samo oko 10% slučajeva.

Gde se dešava

Ekcem se može pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće pojavljuje na ekstremitetima (naročito na rukama ili šakama), vratu i licu. Iako je veoma retko (dešava se kod manje od 2% mama koje doje), ekcem se može razviti na areoli ili bradavicama. Može desiti ili kao tipičan slučaj ekcema (koji izgleda da se pojavljuje niotkuda, ali može biti rezultat unutrašnjih i spoljašnjih uslova) ili biti izazvan osetljivošću na nešto što je dojena beba pojela, a što dolazi u kontakt sa maminom bradavicom i areolom tokom dojenja.

Rizik od ekcema za vašu bebu

Mnoge majke koje razviju ekcem tokom trudnoće brinu da li to znači da je veća verovatnoća da će njihova beba razviti ekcem. Odgovor je da je to možda verovatnije, ali sigurno nije garantovano da će ga vaša beba imati tokom svog života. U mnogim slučajevima, ekcem je nasledno stanje, posebno ako prati druga medicinska stanja povezana sa imunitetom, kao što su alergije, astma ili drugi autoimuni poremećaji. Ako imate istoriju ekcema, kao i drugi članovi porodice koji takođe imaju ekcem, veća je verovatnoća da će vaša beba takođe razviti ekcem. Često deca koja razviju ekcem prerastu ga u odraslom dobu.

Uzroci

Iako neki od čestih uzroka ekcema nisu pod vašom kontrolom (kao što su odgovori vašeg imunološkog sistema), sumnja se da su u igri i mnogi faktori okoline. To uključuje tipične okidače alergija, kao što su alergije na hranu, prašinu, hemikalije u proizvodima za telo ili deterdžentima i grinje u posteljini i odeći - u suštini sve što može uzrokovati da koža postane reaktivna ili previše suva. Stres (fizički i emocionalni), nedostatak sna i suv vazduh takođe mogu doprineti učestalosti, ozbiljnosti i upornosti ekcema. Učinite sve što možete da ograničite izloženost bilo kom od ovih faktora. Pazite šta može izazvati vaš ekcem. Imajte na umu da može biti nešto u vašem okruženju što vam ranije nije smetalo, kao što su stres, nedostatak sna, perut kućnih ljubimaca, vuna, ćebad, osetljivost na hranu, losioni, suv vazduh ili deterdžent za veš.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_