Trudnoća dodatno rasteže svaki deo vašeg tela, a kod nekih majki uključuje i grudni koš. Zbog toga dolazi do bolova u bokovima i rebrima koji možda neće nestati čak ni kada promenite položaj.

Bol u rebrima ima tendenciju da se pojavi u drugom i trećem tromesečju, posebno pred kraj trudnoće, jer se stomak ali i celokupno telo rastežu, kako bi se prilagodili bebi.

Postoji nekoliko mogućih uzroka bola u rebrima tokom trudnoće, uključujući:

Hormone: Oni koji su odgovorni za labavljenje zglobova, posebno hormon relaksin, ponekad mogu izazvati širenje rebara. Ovo je dobra vest za vaša pluća i matericu, ali ne i za rebra i kukove.

Upala: Hrskavica pričvršćena za rebra može da se olabavi i proširi tokom trudnoće, izazivajući upalu (bol) u tom području.

Povećan pritisak iz materice: Kako vaša materica nastavlja da se širi, a vaše grudi postaju sve veće, vaš grudni koš može biti, bukvalno, pod određenim pritiskom.

Bebini udarci: Vaša mala gimnastičarka je možda zarila nogu u vaša rebra i jako udarila.

Trudnica, kuhinja
Shutterstock Trudnica

Kako da ublažim bol u rebrima tokom trudnoće?

Ne morate da čekate dan porođaja da biste se osećali bolje, ovi saveti vam mogu pomoći da ublažite bol.

Nosite široku odeću: Preuska haljilja ili košulja mogu da vrše dodatni pritisak na vaša već bolna rebra. Držite se haljina za trudnice, labavih džempera i ekstra dugih majica ili dukserica.

Okupaj se: Topla (ne vruća) kupka mogu da olakšaju mnoge bolove u trudnoću. Umesto toga možete probati i jastučić za grejanje.

Pronađite poziciju koja vam odgovara: Ako osećate da vas beba udara u rebra, pokušajte da promenite njen položaj tako što ćete promeniti svoj. Može vam pomoći i odskakanje na pilates lopti ili nekoliko nagiba karlice.

Nosite traku za potporu stomaka: Trake koje podržavaju stomek su dizajnirane da pomognu u preraspodeli težine oko vašeg stomaka. Iako se prvenstveno koristi za ublažavanje bolova u okruglim ligamentima, oni mogu da smanje i pritisak sa stomaka koji se napreže i tom prilikom može da vuče rebra i izaziva bol.

(Yumama)