Pucanje materice je izuzetno opasna mada retka komplikacija tokom porođaja, koji ima jako ozbiljne posledice i za bebu i za majku. Nedavni događaj u Vranju, nažalost je potvrdio najgori ishod za majku, dok je beba preživela.

Ruptura materice nastaje kada se zid materice pocepa, često zbog pritiska izazvanog trudnoćom. ‌Zid materice je napravljen od mekog tkiva koje se širi kako bi se prilagodilo rastućoj bebi tokom trudnoće. Obično se materica dovoljno širi, beba se rodi, a materica se ponovo smanjuje nakon rođenja bebe. U nekim slučajevima, materica može da pukne zbog pritiska bebe koja raste.

Ruptura materice je najčešća kod trudnica koje su ranije rodile bebu carskim rezom. Kada se podvrgnete carskom rezu, vaš lekar vam preseče matericu da bi se rodila bebu. Ruptura materice najverovatnije će se pojaviti duž linije ožiljaka prethodnih porođaja carskim rezom. To se dešava zato što zid materice može biti slabiji duž linije prethodne operacije. Dok vas prethodni carski rez dovodi u opasnost od rupture materice u budućnosti, to nije jedino stanje koje može izazvati rupturu materice.

Drugi faktori rizika koji mogu doprineti rupturi materice uključuju sledeće:‌

 • Urođene ili genetske abnormalnosti materice
 • Trauma stomaka
 • Druge hirurške procedure materice

Ruptura materice može biti uzrokovana sledećim:

 • ‌Vaša materica se previše rasteže, često zbog nošenja velike bebe ili više od jedne bebe
 • Eksterna ili unutrašnja fetalna rotacija, gde vaš lekar postavlja vaš fetus rukom radi lakšeg porođaja
 • Prethodna perforacija usled uklanjanja organa
 • Mnoge trudnoće dovode do smanjene funkcije materice
 • Prekomerne kontrakcije koje mogu oštetiti matericu
 • Upotreba prostaglandina tokom vaginalnog porođaja nakon prethodnog carskog reza

Simptomi rupture materice

Ako se ruptura materice predvidi ili otkrije rano, lekar može preduzeti mere predostrožnosti da zaštiti majku i bebu od povrede. Simptomi rupture materice mogu izgledati slično drugim simptomima trudnoće, iako mogu biti gori.

Neki od znakova upozorenja rupture materice uključuju:

 • Iznenadni, jaki bol u materici
 • Kontrakcije materice koje ne prestaju
 • Regresija vaše bebe u materici, uključujući smanjen broj otkucaja srca
 • Fetalni distres
 • Teško vaginalno krvarenje

Rizici od rupture materice

Puknuta materica predstavlja zdravstveni problem za vas i vašu bebu. U retkim slučajevima, ruptura materice je fatalno stanje i za majku i za bebu. Ako se ne leči, može dovesti do trajnog fizičkog oštećenja majke, uključujući nemogućnost održavanja buduće trudnoće. Ako je vaša beba u materici tokom rupture materice, možda ćete imati pobačaj. Bebe takođe mogu imati zdravstvene probleme kao što je oštećenje mozga zbog nedostatka kiseonika uzrokovanog rupturom.

Lečenje rupture materice

Rano otkrivanje je ključ lečenja. Tokom trudnoće, ruptura materice često dovodi do brzog porođaja vaše bebe. Ovo omogućava vašoj bebi priliku da dobije neonatalnu negu koja spašava živote ako je potrebno. Takođe daje vašem lekaru priliku da popravi zid materice putem operacije. Nakon carskog reza, vaš lekar zašije mesto rupture.

Sprečavanje rupture materice

Nažalost, ruptura materice se ne može u potpunosti sprečiti. Ali lekar može predvideti verovatnoću rupture materice i preduzeti mere da to spreči. Ovo može uključivati još jedan porođaj vaše naredne bebe carskim rezom i dodatno praćenje tokom trudnoće.

Druga razmatranja

Ako ste prethodno bili podvrgnuti porođaju carskim rezom, možda ćete želeti da razmislite o carskom rezu za buduće trudnoće. Sa carskim rezom, vaš lekar može da porodi vašu bebu bez pritiska kontrakcija i porođaja koji utiču na matericu i bebu. Ako preferirate da imate vaginalni porođaj nakon carskog reza, morate biti svesni faktora rizika. Vaš lekar će možda pristati da pokuša vaginalni porođaj ako su vaši faktori rizika niski. Oni mogu proceniti sledeće aspekte vaše trudnoće:

 • Ukupnu veličinu materice
 • Veličinu bebe
 • Vitalne znake poput krvnog pritiska, nivoa šećera, proteina u urinu
 • Prethodne porođaje
 • Vreme zarastanja nakon prethodnog porođaja

Oni takođe uzimaju u obzir vrstu reza napravljenog tokom vašeg prethodnog carskog reza:

Niski poprečni: Ovo je rez napravljen horizontalno preko donjeg dela vaše materice. To je najčešći tip reza i ima najmanje šanse za rupturu u budućnosti. Ovo je tip koji vam lekar može dati nakon vaginalnog porođaja.

Niski vertikalni: Ovo je vertikalni rez napravljen u donjem delu materice i nosi veći rizik od rupture u budućnosti nego niski poprečni.

Visoki vertikalni: Ovo je rez napravljen vertikalno na materici. Često se koristi kod prevremenih porođaja i nosi najveći rizik od buduće rupture materice.

Razgovarajte sa svojim lekarom i proverite da li je pokušaj prirodnog porođaja nakon carskog reza prikladan za vas. Ako je tako, to znači da će vaš lekar biti u redu s tim da pokušate da imate probni porođaj. ‌To znači da će vam lekar dati dovoljno vremena i prilike da spontano krenete na porođaj. Lekari će pažljivo pratiti vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

Ako se sami uspešno porodite, vaš lekar će vas pažljivo pratiti tokom porođaja. Ovo se radi kako bi se osiguralo bezbedan porođaj vaše bebe. Svi znaci rupture mogu dovesti do carskog reza čak i ako ste se porađali na prirodan način. Ako ne možete sami da se porodite, vaš lekar će možda oklevati da izazove vaš porođaj upotrebom lekova. To je zato što lekovi koji izazivaju trudove mogu povećati verovatnoću rupture materice.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald