HELLP je, u stvari, skraćeni naziv od početnih reči koje označavaju: hemolizu (raspadanje eritrocita - crvenih krvnih zrnaca), povišene vrednosti enzima jetre (elevacija) i smanjen broj tromobocita (Low Platelet count). Problemi su povezani sa krvarenjem, funkcijom jetre i krvnim pritiskom - kako kod majke, tako i kod nerođenog deteta.

Koji je uzrok HELLP sindroma?

Uzrok ove bolesti za sada nije poznat. Sve indicije ukazuju na to da se radi o jednom mikrovaskularnom poremećaju, na nivou kapilara, uz upletenost krvnih pločica, odnosno trombocita. U početku, bolest se izjednačavala sa preeklampsijom, zato je i danas prilično teško postaviti dijagnozu.

Ova bolest je učestalija kod žena koje su ranije imale problema sa krvnim pritiskom, mada može da se javi bez ikakvih prethodnih  tegoba. Većinom se javlja posle 25 godina starosti, obično kod višerotki, kao i kod žena koje su imale nekih problema sa trudnoćom u prošlosti. Na sreću, učestalost bolesti je mala i iznosi oko tri slučaja na hiljadu porođaja.

Koji su simptomi HELLP sindroma?

Česti su bolovi u gornjem delu trbuha, osećaj zamora, glavobolje, muka, povraćanje. Takođe mogu da se pojave otoci na glavi i rukama. Ponekad, mada retko, javlja se krvarenje iz desni. Bolest može da bude teška, ali retko sa smrtnim ishodom.

Da li su navedeni simptomi karakteristični za HELLP sindrom?

Nažalost, nisu. Mnoge trudnice pri kraju trudnoće imaju iste ili slične simptome. U svakom slučaju, nije na odmet uraditi krvnu sliku, pogotovo ako je povišen pritisak. Za sada, vrednosti trombocita imaju najveći dijagnostički značaj.

Šta učiniti, da li postoji preventiva?

Najbolja preventiva jeste da se beba rodi, jer se većina trudnica sa ovim sindromom oseća mnogo bolje već par dana nakon porođaja. Ukoliko je stanje ozbiljno, porođaj mora da se obavi i pre očekivanog termina.

Kakva je terapija?

Po potrebi se daju kortikosteroidni preparati - koji pomažu kako majci, tako i bebi. Kod simptoma sa krvarenjem, koje može da bude pojačano, primenjuje se transfuzija krvi.

Kako da se žena ponaša u narednoj  trudnoći?

Pored opštih pravila, što podrazumeva urednu težinu, pravilnu ishranu i vežbe, potrebno je da obavesti svog ginekologa o tome, jer bolest može da se ponovi, doduše u nešto lakšem obliku.

Dr Dragoslav Lekić, spec. ginekolog-akušer