Na primer, verovatnoća da ćete moći da zatrudnete naglo opada, a vaši faktori rizika za komplikacije naglo rastu, zar ne? Ne tako brzo, kažu stručnjaci kako prenosi Parents portal.

„Nije kao da je prekidač isključen“, kaže Šoban Dolan, ginekolog, medicinski savetnik Marša i autor knjige Healthy Mom, Healthy Baby: The Ultimate Pregnancy Guide. „Smernice su se promenile. Idemo ka personalizovanoj proceni rizika trudnoće. Ne postoji odgovor koji odgovara svima.“ Pružaoci zdravstvenih usluga sve više gledaju na žene i kako njihova genetika, istorija zdravlja i trenutno zdravstveno stanje igraju ulogu u začeću i trudnoći. Tradicionalno, termin gerijatrijska trudnoća se odnosi na trudnoću koju nosi neko ko ima 35 godina ili više. Ali stručnjaci se udaljavaju od ove zastarele klasifikacije u korist individualne nege i opisa kao što je napredna starost majke.

Da li je teže zatrudneti nakon 35?

Sposobnost začeća nakon 35 godina značajno varira od ženee do žene. „Faktor broj jedan je zaista zdravlje“, kaže Kesia Gaiter, specijalista za ginekologiju i medicinu majke i fetusa sa dvostrukim sertifikatom i direktor perinatalnih usluga u NIC Health Hospitals/Lincoln. „Ako se ništa drugo ne dešava sa njenim zdravljem, sposobnost žene da zatrudni je ista nakon 35. godine. Ali dr Gaiter i dalje želi da žene sposobne da zatrudne shvate jednostavnu biološku činjenicu: „Kako starite, broj jajnih ćelija koje imate opada“.

Margarita Merkado-Medina, ginekolog sa sertifikatom odbora na Long Ajlendu u Njujorku, takođe ističe: „Plodnost ili verovatnoća postizanja trudnoće u jednom menstrualnom ciklusu, počinje značajno da opada početkom 30-ih, a ima sve veći pad nekoliko godina kasnije na oko 37 godina." Da, postoji istina u ideji o biološkom satu, posebno oko 40 godina. Zdrava osoba u 20-im ili ranim 30-im ima 25-30% šanse da zatrudni u jednom menstrualnom ciklusu. Za 40, taj procenat se smanjuje na manje od 10%.

„Kako se približavamo 40., kucanje biološkog sata postaje glasnije i do 45. može biti zaglušujuće“, kaže Šeril Ros, ginekolog, stručnjak za žensko zdravlje u zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Moniki, Kalifornija. „Plodnost se smanjuje za čak 95 odsto kod žena između 40 i 45 godina. Ali trudnoća u ovim starosnim grupama je svakako moguća, iako postoje rizici i drugi faktori koje treba uzeti u obzir.

Dr Merkado-Medina napominje faktore rizika koji se povećavaju sa godinama uključuju:

 • Pobačaj
 • Prevremeno rođenje
 • Niska telesna težina na rođenju
 • Vanmaterična trudnoća
 • Preeklampsija
 • Gestacijski dijabetes
 • Mrtvorođenče
 • Hromozomske abnormalnosti

Starost takođe može da komplikuje dojenje, kaže Keti Liper,, medicinski direktor Milkvorksa, centra za podršku laktaciji u Linkolnu, Nebraska. Prema njenom iskustvu, neke žene starije od 35 godina imaju problema sa snabdevanjem mlekom , a to je posebno verovatno kod osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć da bi zatrudnele.

Dobra vest je da su procena zdravlja, genetski skrining i opcije dijagnostike i savetovanja sofisticiraniji nego ikada, omogućavajući da se razume što je više moguće o svom zdravlju i trudnoći.

Prednosti gerijatrijske trudnoće

Ta odluka dolazi sa prednostima, uključujući veću finansijsku stabilnost i obrazovanje. "Kada je vaš izbor da zatrudnite, vi mnogo više kontrolišete proces i spremniji ste da postanete roditelj", kaže dr Ros.

U nekim aspektima, starost je prednost, a ne obaveza. „Vi ste toliko emocionalno spremniji da budete roditelj,“ kaže Trejsi Gaudet, izvršni direktor Duke Integrative Medicine u Daramu, Severna Karolina, i koautor knjige Telo, duša i beba . „Vidim kod mojih starijih pacijentkinja da imaju više životnog iskustva; veća je verovatnoća da će trudnoću poštovati kao sveto iskustvo. Istraživanja takođe pokazuju da dete rođeno posle 33. godine udvostručuje šanse žena da živi duže. Druga studija je pokazala da žene koje su rodili posle 40 godina imaju četiri puta veću verovatnoću da će doživeti 100 godina od onih koji su imali mlađu decu. Deca takođe mogu imati koristi: istraživanja pokazuju da deca sa starijim roditeljima napreduju bolje u akademskom, finansijskom i ponašanju.

Nega trudnoće preko 35

„Svim ženama treba ponuditi prenatalnu dijagnozu, bez obzira na starost majke“, kaže dr Dolan u skladu sa preporukama Američkog koledža akušera i ginekologa (ACOG). Ali genetski pregledi su posebno važni kada osoba ima 35 i više godina. Ovi testovi proveravaju da li je fetus visok rizik za određena urođena stanja. Ako se pronađe problem, može se uraditi invazivno genetsko testiranje. Dr Ros objašnjava da se obično " uzorkovanje horionskih resica (CVS) radi između 11. i 14. nedelje, a amniocenteza se radi između 16. i 18. nedelje. Oba ova testa određuju hromozome da bi se znalo da li je beba genetski zdrava."

Priprema za trudnoću preko 35

Bolja medicinska nega, uključujući sve uspešnije lečenje neplodnosti, poboljšala je šanse starijih žena da zatrudne i imaju zdravu bebu preko 35 godina. Znajući ovo, starije žene koje mogu da zatrudne su spremnije da rizikuju trudnoću. „Češće viđamo trudnoće preko 40 godina i više koje su uspešne“, potvrđuje Barbara O'Brajen, specijalista za medicinu majki i fetusa i direktor perinatalne genetike u bolnici za žene i bebe na Rod Ajlendu. Ali važno je biti svestan rizika i preduzeti odgovarajuće mere predostrožnosti kako biste povećali šanse za zdravu trudnoću i bebu. To uključuje:

 • Hraniti se zdravo
 • Vežbanje
 • Uzimanje prenatalnog vitamina sa folnom kiselinom
 • Upravljanje bilo kojim medicinskim uslovima
 • Ne pušiti i ne piti alkohol
 • Ažuriranje vakcinacije i preventivne zaštite
 • Održavanje zdrave težine

Na kraju krajeva, kada odlučite da osnujete porodicu, to je lični izbor, ali je zdrava trudnoća sa 35 i više godina svakako moguća. Kada budete spremni da zatrudnite, obavezno posetite svog lekara i razgovarajte o svim nedoumicama koje imate. I pobrinite se da pronađete medicinski tim sa kojim ćete biti zadovoljni.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation