Izvor:B92


Tim istraživača je otkrio ključ hemijskih promena kroz reproduktivni život žene. Na taj način je moguće otkriti koliko joj je jajnih ćelija preostalo.

Žene će moći da uporede svoj nivo hormona sa prosekom godina kako bi znale da li treba da se zabrinu za svoju plodnost. Testovi otkrivaju da li imaju predispozicije za ranu ili kasnu menopauzu, odnosno do kog trenutka mogu da računaju na potomstvo.

Jednu od 5 beba na svet donese majka starija od 35. Ovaj trend je veoma zabrinjavajući, s obzirom da sve više žena odlaže decu zbog karijere.

Naučnici su otkrili da nivo AMH (anti-milerian hormona) koje proizvode folikuli zdravih jajnika svoj vrhunac dostiže oko 24. godine života, a da sredinom 30-ih i početkom 40-ih jedva da je prisutan.

Žena bilo kog reproduktivnog doba može dobiti informaciju o tome da li joj je nivo AMH u granicama normale i u skladu sa tim planirati začeće.

Ipak, stručnjaci napominju da nije dobro previše odlagati takvu odluku, s obzirom na činjenicu da kasna trudnoća nosi brojne rizike. Daunov sindrom, na primer, javlja se u jednom od 250 slučajeva kod 35-ogodišnjih majki, dok se rizik vremenom znatno povećava i kod 40-ogodišnjakinja iznosi 1 prema 100.