Trudnoća je blagoslov koji uključuje otečena stopala, mučnine, bol u leđima, nenaspavanost, ali vrlo moguće i najbolji seks u vašem životu.

Da, dobro ste pročitale.

"Trudnoća je idealan period za uživanje u seksualnosti", ističe Lea Keler, personalni trener prenatalnog i postnatalnog fitnes programa. "Mnoge žene u ovom periodu imaju pojačanu želju za seksom, jer upravo promena u hormonskom balansu vodi do pojačane potrebe za seksom i do većeg užitka u njemu."

Seks je prirodan, seks je zabavan, čak i tokom trudnoće

Mnoge buduće mame, ali i tate, imaju mnogo obaveza i briga oko dolaska bebe. Osim ako vam doktor ne ukaže na to, seks ne samo da je siguran u trudnoći, nego je i poželjan. Seks može biti pravo otpuštanje stresa kako za vas, tako i za vašeg partnera. Takođe, to je vrlo efektan način da održite snažnu povezanost sa partnerom tokom trudnoće (da naglasimo, ne postoji šansa da tata "bocne" bebu).

Žene su tokom trudnoće mnogo više zainteresovane za seks. "To je naročito potvrđeno u drugom i trećem trimestru, nakon mučnina, umora i neizvesnosti u prva tri meseca", rekla je Lea. Pored veće povezanosti sa parnerom, seks tokom trudnoće donosi vam i još jedan bonus: manje brige oko zaštite od trudnoće!

Nekoliko stvari bi trebalo imati na umu:

Budite pozitivni kada je vaše telo u pitanju

Naravno, kada uzmemo u obzir beskonačan rast stomaka, to je mnogo lakše reći nego učiniti. Međutim, mnogo više ćete uživati i u trudnoći i u seksu ukoliko prihvatite promene na svom telu. "Prigrlite promene i svoju seksualnost. Partner će biti očaran vašom seksualnom željom. Što vam je prijatnije u svom telu, i što se privlačnije osećate, to ćete imati više moći i užitka." Ne zaboravite, ovo je samo trenutna verzija vašeg tela!

Budite aktivni i van spavaće sobe

Vežbajte sve dok vam to vaš doktor odobrava, jer će vam to pomoći da ublažite tu neprijatnost trudnoće, a pritom će vam poboljšati i raspoloženje tokom očekivanja bebinog dolaska.

Pronađite najbolju pozu tokom trudnoće

Ovo je idealan period da uživate u drugim pozama sem misionarske, jer ležanje na leđima dosta umanjuje cirkulaciju. Probajte bilo koju od predloženih poza, jer one ne vrše pritisak na vaš stomak.

Kaubojka

Žena se nalazi gore, na partneru. "Ova poza vam daje najviše kontrole kada su intenzitet i dubina penetracije u pitanju", ističe Lea. "Partner može ležati na krevetu ili sedeti na stolici. Igrajte se, ovo može biti zabavna fizička aktivnost."

Na ivici kreveta

"Lezite na jastuke na ivici kreveta, stopala postavite na pod ili na ivicu dušeka. Vaš partner treba da stoji, ili bude iznad vas", objašnjava Keli.

Kašika

Lezite na leđa sa nogama savijenim u kolenima. Vaš partner se nalazi iza vaših leđa. "Dobijate i strast i nežnost u isto vreme", dodaje.

Žaba stil (Froggy style)

"Ovo je u suštini 'dogi stajl', samo što ste, umesto na šake, oslonjeni na podlaktice", objašnjava Lea. "Ovako izbegavate pritisak na zglobove, a to vam pruža i bolji odmor. Možete staviti jastuk kao dodatnu potporu za stomak. Ukoliko ste u trećem trimerstru, pa je beba spuštena, probajte da raširite stav."

Jedno prema drugom

"Lezite okrenuti jednu prema drugom, a gornju nogu postavite u stranu ispravljenu, ili je pak savijte u kolenu", govori Lea. "Partner će staviti svoju nogu preko vas, te će se postaviti pod određenim uglom. Ovo će otkloniti pritisak sa stomaka, a uz to će olakšati i poljupce."

Uz malo planiranja i pozitivan stav, seks može biti zdrav i zabavan deo vaše trudnoće. A jednom kada stigne beba, ovo će održati vašu povezanost.