Za mnoge žene trudnoća je vreme kada nikada nisu izgledale bolje, ali nažalost za neke, to baš i nije tako. Promene na koži i telu koje žene doživljavaju tokom trudnoće su različite.

Ove promene rezultat su hormonskih oscilacija, piše portal everymum.ie. Evo koje su najčešće estetske promene u trudnoći koje se najviše ogledaju na koži, šta treba da znate i očekujete i kako da tretirate ako se nešto od ovoga pojavi.

Strije
One su najpoznatija i najčešća promena. Prouzrokovane su sitnim rascepima u tkivu koje leži neposredno ispod kože, pomažući koži da se razvuče, ovi tragovi se pojavljuju kod skoro 90% svih trudnica.  Strije se obično pojavljuju u drugoj polovini trudnoće kao ružičaste, crvenkasto-braon ili tamno smeđe linije (u zavisnosti od boje kože).

Dok će većina biti na vašem stomaku, mogu se naći i na butinama, bokovima, zadnjici, grudima i nadlakticama. Možete pokušati da ih smanjite tako što ćete nastojati da se ne gojite prebrzo i koristiti ulje ili kremu bogatu vitaminom E kako biste kožu održali elastičnom. Na kraju, strije će izbledeti, postajući tanke, srebrnaste linije.

Bubuljice
Ako već imate problem sa aknama, one mogu postati veoma iritantne tokom trudnoće. Viši nivoi hormona mogu podstaći proizvodnju sebuma - ulja koje održava našu kožu gipkom - a previše uzrokuje da se pore začepe, što rezultira masnom kožom i bubuljicama. Pokušajte da održavate strogu rutinu čišćenja i možda uložite u negu lica koja će vam pomoći da očistite kožu.

Fleke
Hiperpigmentacija, ili potamnjenje kože, javlja se kod većine trudnica, sa hormonskim promenama koje uzrokuju zatamnjenje kože koje je već tamnije od ostalih – područja kao što su pege, mladeži, bradavice, koža genitalija, pazuha i unutrašnja strana butina imaju tendenciju da se izjednače i postanu tamniji.

Korektor i puder mogu pomoći da se sakriju bilo kakve tamnije pigmentacije na koži, ali je od ovoga mnogo važnije da koristite dobru zaštitu od sunca u svakom trenutku. Nešto od ovih fleka može da izbledi nakon porođaja, ali će ove oblasti verovatno ostati tamnije nego što su bile pre trudnoće.

Linea negra
Za mnoge žene, dodatni pigment u koži uzrokuje pojavu tamne vertikalne linije do 1 cm širine niz sredinu stomaka, od pupka do stidne kosti. Obično se javlja oko četvrtog ili petog meseca trudnoće. Budite sigurni da će ova linija izbledeti u roku od nekoliko nedelja posle porođaja.

Hloazma
Skoro 50 odsto žena će doživeti neke znake hloazme ili melazme, braonkastog tamnjenja kože lica. Ove mrlje, češće su kod žena sa tamnom kosom i bledom kožom, rezultat su povećane pigmentacije. Izlaganje sunčevoj svetlosti će potamniti mrlje, čineći ih očiglednijim, pa zaštitite kožu kremom za sunčanje sa visokim faktorom. Oni će početi da blede u roku od nekoliko meseci nakon porođaja.

Proširene vene
Proširene vene se javljaju kod 40% trudnica zbog promena krvnih sudova i pritiska bebe na vene karlice koje dreniraju noge. Pojavljuju se kao glomazne plave vene koje često mogu biti neprijatne, a ponekad i bolne. Ako u vašoj porodici postoji istorija proširenih vena, bićete skloniji njima tokom trudnoće.

Da biste sprečili ili smanjili efekte proširenih vena, trebalo bi da izbegavate da stojite ili sedite duže vreme, da hodate što je više moguće, da nosite čarape za sa kompresijom, da vodite računa o gojaznosti i da pokušavate da ležite sa nogama izdignutim iznad nivoaglave. najmanje pola sata svakog dana.

Svraba kože
Oko 20% trudnica oseća svrab tokom trudnoće. Obično žene osećaju svrab u stomaku. Ako razvijete veoma jak svrab na šakama ili tabanima, morate odmah da se javite da biste isključili stanje poznato kao holestaza, što je veoma ozbiljno. Hormoni trudnoće i rastezanje kože obično su krivi za blagi svrab i to obično nestaje nakon porođaja.

Lečite blagi svrab tokom trudnoće korišćenjem blagih sapuna i hidratantnih krema, izbegavajte tople tuševe/kupke i tkanine koje iritiraju. Potražite savet od svog lekara opšte prakse ili babice ako se simptomi ne poboljšaju posle nedelju dana.

BONUS VIDEO

PARASTRIJELAC MILAN ĐINOVIĆ NAKON EVROPSKOG PRVENSTVA SPREMAN ZA GRAND PRI: ,,OČEKUJEMO FINALE"  MONDO/Mirela Ljumić


Izvor: Yumama