Tokom trudnoće u ženskom telu se pokreću mnogi procesi koji su neophodni za očuvanje i pravilan razvoj fetusa. Jedan od njih je žutotelo tokom trudnoće. Ova struktura na jajniku pripada endokrinom sistemu, a njen glavni zadatak je proizvodnja hormona.

Šta znači žuto telo tokom trudnoće?
Žuto telo je privremena struktura na jajniku koja se nalazi na mestu gde je bio folikul nakon ovulacije, i proizvodi ženski hormon. Pojavljuje se nakon svakog oslobađanja jajne ćelije. Glavni zadatak je proizvodnja estrogena i progesterona. Ovi hormoni su od velikog značaja za očuvanje i normalan razvoj trudnoće.

Žuto telo obavlja sledeće funkcije:

  • sprečava novu ovulaciju
  • potiskuju kontrakcije mišića materice
  • priprema žensko telo za predstojeće majčinstvo

Po pravilu, žuto telo proizvodi hormone do 10-12 nedelja. Nakon toga, placenta počinje da obavlja ovu funkciju, a privremeno žuto telo se postepeno smanjuje, a zatim potpuno nestaje.

Žuto telo tokom rane trudnoće: patologije
Normalna veličina žutog tela kreće se od 15 do 28 mm. Ako je manji ili veći od ovog indikatora, onda to ukazuje na prisustvo patologija. Žuto telo veličine veće od 30 mm smatra se cistom.

Ali zbog toga nema potrebe za panikom, jer uvećano žuto telo nastavlja da proizvodi hormone i praktično nema uticaja na tok trudnoće ili zdravlje buduće majke. Samo retko može izazvati bol u jajnicima.

U većini slučajeva, cista žutog tela ne zahteva lečenje. Ali buduća majka sa takvom patologijom treba da izbegava bilo veliku fizičku aktivnost i oko toga bi trebalo da se posavetuje sa lekarom. Pored toga, potrebno je stalno pratiti stanje žutog tela. Ako se uputstva ne poštuju, cista može da pukne. I sa takvim razvojem događaja, postoji rizik da mora da se obavi hirurška intervencija.

Mnogo opasnija je insuficijencija ili hipofunkcija žutog tela. U ovom slučaju, žuto telo proizvodi manje hormona nego što je potrebno. A nedostatak progesterona može dovesti do prekida trudnoće. Glavni znaci hipofunkcije su krvarenje i tonus materice.

Pored toga, ako postoji insuficijencija žutog tela, tokom ultrazvuka se primećuje odvajanje jajne ćelije. U ovom slučaju, za održavanje trudnoće, propisuju se hormonski lekovi koji dopunjuju progesteron. Hormonski lekovi se uzimaju isključivo po receptu lekara.

Zahvaljujući takvoj terapiji zamene, moguće je postići normalan razvoj fetusa i minimizirati rizik od pobačaja. Glavna stvar je započeti odgovarajući tretman na prvim znacima patologije.

Žuto telo je važna struktura jajnika neophodna za povoljan razvoj trudnoće. Ali da bi se isključile različite patologije, važno je pratiti njeno stanje.

BONUS VIDEO:

Beba sa velikom kosom TikTok/hannahbeddows0