Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe u stomaku (I trimestar)

Saznajte kako se razvija vaša beba u prvim nedeljama trudnoće...

  Izvor: Foto: Thinkstock

Trudnoća traje 40 nedelja (280 dana), ali ovo računanje počinje od prvog dana vaše poslednje menstruacije. Iako trajanje ciklusa varira od žene do žene, prosek je 28 dana, pa se smatra da je do začeća došlo 14 dana nakon prvog dana poslednje menstruacije. To znači da se gestacijska starost računa počev od tog dana.

Dakle, kada vam doktor kaže da ste trudni osam nedelja, bebina gestacijska starost je zapravo šest nedelja.

2. nedelja

Početkom ove nedelje (oko 14. dana ciklusa) dolazi do ovulacije. Jedna jajna ćelija izbija iz folikula i nastavlja da se kreće iz jajnika kroz jajovod. Tokom narednih 12 do 24 sati, jajna ćelija može da bude oplođena ukoliko dođe do sjedinjavanja sa jednim od 250 miliona spermatozoida koliko se obično ejakulira. Samo oko 400 spermatozoida će da "preživi" naporan desetosatni put ka jajnoj ćeliji (spermatozoidi "plivaju" kroz vaginu sve do grlića materice, potom kroz jajovod, i tek tada dolaze do svog cilja), a samo jedan će uspeti da probije spoljašnju membranu i oplodi jajnu ćeliju.

Kada dođe do oplodnje, jajašce i spermatoziod se sjedinjuju i formiraju ćeliju koja se naziva zigot. Zatim se ona deli, kako bi se formirali placenta i embiron. Tim ćelijama je potrebno oko četiri dana da stignu u matericu, a do sedmog dana - grupa ćelija koja se zove blastocist, integriše se u zid materice.

3. nedelja

Nakon oplodnje, ćelije koje će se razviti u bebu - brzinski se umnožavaju. Blastocist će da se ugnezdi u zid materice, a deo njega - koji će kasnije da se razvije u placentu, počinje da proizvodi trudnički hormon hCG. On daje signal vašim jajnicima da prestanu da proizvode jajne ćelije i počnu sa povećanom proizvodnjom estrogena i progesterona, hormona koji su odgovorni za pravilno očuvanje trudnoće. Upravo zahvaljujući hCG hormonu, uz pomoć testa se utvrđuje da li je žena ostala u drugom stanju.

Istovremeno počinje da se stvara amnionska tečnost, koja će u narednim nedeljama da štiti vašu bebu. U ovom periodu, blastocist dobija kiseonik i nutrijente preko primitivnog cirkulacijskog sistema, koji se sastoji od malecnih tunela - oni spajaju plod sa krvnim sudovima zida materice. Počinje da se razvija placenta, koja će tek krajem naredne nedelje da preuzme zadatak ishranjivanja embriona.

4. nedelja

Označava početak embrionalnog perioda. Od ovog trenutka, pa u narednih deset nedelja, razviće se svi bebini organi. Ovo je najosetljiviji period razvoja, jer sve može da utiče na razvoj embriona. On je veličine zrna maka (oko jedan milimetar), a ćelije obrazuju dva sloja: epiblast i hipoblast, iz kojih će se razviti svi organi i delovi tela.

Placenta, koja je počela da se razvija, sastoji se iz dva sloja. Ona će polako početi da snabdeva embrion kiseonikom i nutrijentima, i to krajem ove nedelje, baš kada neki organi počnu da funkcionišu.

5. nedelja

Embrion se sve brže razvija. Ove nedelje je veličine semena susama (nešto veći od jednog milimetra), i ni najmanje nije nalik ljudskom biću. Sastoji se iz tri sloja, iz kojih će kasnije da nastanu sva tkiva i organi.

Iz prvog sloja počinje da se razvija neuralna cev, iz koje će se kasnije razviti mozak, kičmena moždina, nervi... Ovaj sloj je odgovoran i za stvaranje kože, kose i noktiju.

Drugi sloj je zaslužan za razvoj srca, koje u ovoj nedelji počinje da se deli na komore, a počinje da se formira i cirkulacijski sistem. Takođe, polako se formira tkivo koje će kasnije da predstavlja mišiće i kosti.

Iz trećeg sloja će se formirati bebina pluća, creva, urinarni sistem, jetra i pankreas.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica