Kada je reč o pobačaju, odnosno o spontanom gubitku trudnoće, važno je da znate najranije simptome pobačaja kako biste imali vremena da potražite pomoć i eventualno sačuvate trudnoću.

Pobačaj je spontani prekid trudnoće koji se javlja pre 22 nedelje. Štaviše, ako do pobačaja dođe veoma rano, žena možda neće ni znati da je trudna.

Prema studiji objavljenoj 2015. godine u "American Journal of Obstetrics & Gynecology", 41% žena koje dožive pobačaj oseća se krivim zbog onoga što se dogodilo. U međuvremenu, prema Američkom koledžu akušera i ginekologa, najmanje polovina pobačaja (gubitak trudnoće pre 20 nedelja) je uzrokovana hromozomskim abnormalnostima koje se ne mogu sprečiti.

Ovo su 5 glavnih simptoma pobačaja koje ne treba da ignorišete:

1. Veoma teško krvarenje
Ne ukazuje svako krvarenje u trudnoći na pobačaj: male mrlje krvi mogu se pojaviti kada se oplođeno jaje implantira u matericu. Pored toga, placenta u razvoju takođe može izazvati krvarenje. Ali ako je boja pražnjenja jarko crvena i veoma je intenzivna, odmah se obratite lekaru - to može biti opasan znak.

2. Ružičasti iscedak i ugrušci tkiva
Nije krv jedino što može ukazivati na pretnju pobačaja. Važno je da obratite pažnju na bilo koji iscedak koji možete naići tokom trudnoće. Svetlo ružičasta vaginalna tečnost, koja je takođe praćena oslobađanjem ugrušaka, veoma je alarmantan simptom.

3. Bol i grčevi
Grčevi koje mnoge žene doživljavaju u predmenstrualnom periodu ili tokom menstruacije su neprijatni, ali u većini slučajeva nisu opasni. Ali ako osetite ove senzacije tokom trudnoće, trebalo bi da se obratite lekaru što je pre moguće. Grčevi i bol mogu signalizirati ne samo pobačaj, već i vanmateričnu trudnoću koja može da bude opasna po zdravlje žene..

4. Bol u donjem delu leđa može ukazivati na pretnju pobačaja
Tokom trudnoće, čak i ako teče normalno, povećava se pritisak na leđa, a posebno na lumbalni deo. Zbog toga skoro sve trudnice osećaju bol u ovom predelu i nelagodnost u ovoj oblasti, od blagog do veoma jakog. Ali pošto bol i grčevi u donjem delu leđa takođe mogu da upozore na pobačaj (a posebno ako su praćeni krvarenjem ili bolom u stomaku), svakako o tome treba da razgovarate sa svojim lekarom.

5. Odsustvo otkucaja srca fetusa
Ponekad pobačaj nije praćen nikakvim "spoljnim" simptomima, a u tim slučajevima jedina manifestacija je odsustvo otkucaja srca kod fetusa. Međutim, nestanak toksikoze i drugih znakova koji prate prvi trimestar trudnoće takođe se može smatrati indirektnim simptomom. U ovim slučajevima govore o zamrznutoj trudnoći. Fetus umire, ali materica se ponaša inertno i dugo nema simptoma pobačaja.

Preživeti pobačaj

Većina žena teško doživljava pobačaj. Saveti onih oko vas poput "ne brini", "dobro je da je to sada, a ne kasnije", "probaćeš ponovo" - ne teše, već mogu dodatno da povrde osećanja žene. Kako preživeti ovaj period, čemu se nadati, gde tražiti simpatije i pomoć - OVDE pročitajte iskustvo jedne mame.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr