Influenserka Jasmina Tarbuk poznatija na društvenim mrežama pod nadimkom "Jedna od vas", trenutno je u petom mesecu trudnoće, a sa svojim pratiocima je odlučila da podeli svoj put do roditeljstva koji nije bio lak.

Tek nakon što je uradila prenatalni test i dobila još jednu potvrdu da će sve biti u redu ovog puta, odlučila je da svima kaže da je trudna i da ispriča kroz šta je prošla. Kako ona kaže, želela je da žene koje prolaze u sličnoj situaciji možda može da pokupi neku informaciju i da joj pomogne. Pored toga želela je da pokaže da se to dešava brojnim ženama, da svaka žena zna da nije sama u tome.

"Naša priča počinje 2017. godine kada smo prvi put poželeli da se ostvarimo u ulozi roditelja. Tada smo iz prve začeli i bili smo u fazonu: 'Vau, ovo nam super ide'. Međutim, desilo se to da se u nekoj devetoj nedelji nisu čuli otkucaji srca. Savetovano mi je da uradim kiretažu. Završila sam ja to sve što se tiče kiretaže tog dana. Nije to tehnički prestrašno u smislu da već drugog dana možete da idete na posao, ali ostaje vam jedna prazna rupa u mozgu u smislu 'sad sam trudna, sad nisam trudna, šta se to zapravo desilo'. Mislim da bi u tim trenucima lekari trebali svaku ženu da upute na sesiju kod psihijatra, kao što daju lekove, jer koliko god bila mala trudnoća, to je jedan veliki gubitak i potrebno je da se to shvati i odboluje. Najveći strah mi je bio da li ću se ostvariti kao majka. Međutim, posle tri meseca pauze desila se Ema. Zdrava trudnica, zdrava trudnoća, školski primer, sve savršeno", ispričala je Jasmina.

Nakon ćerkice, odlučili su da dobiju još jednu bebu, a onda im se dogodilo ono što nisu očekivali.

"U leto 2020. poželeli smo da imamo drugo dete i opet smo začeli odmah. I opet ta sreća i ponos. Posle tog prvog puta, doktori ne traže nikakve analize, to se jednostavno dešava i to je to. Ni sada se ne bih složila sa tim jer za neke analize koje radite žena treba da doživi tri gubitka, ali meni je to apsurdno. Drugi put kada se to desilo isto smo radili kiretažu. Isti slučaj, sve isto. Isto doktori nisu imali odgovor zbog čega se to desilo. Međutim, ja sam bila uporna kod doktorke da mi da uput šta da radim. Tada sam radila TORCH test, pokazalo mi se da je neki virus protrčao kroz moj organizam pa je možda to. Radila sam i trombofiliju takođe jer sam pritisla doktorku, Nenad radio spermogram i sve je u redu", govori Jasmina i objašnjava kroz šta su dalje prošli:

"Nakon šest meseci opet smo uspeli da zatrudnim. Desio se spontani pobačaj. Znači prokrvarila sam i nisam morala da idem na kiretažu. Bar nisam morala sve to da prolazim jer sve to daje traumu. Ja sam neko ko je sve to bolovao jedan ili dva dana. Tada nisam bila svesna da nisam dovoljno odbolovala svoje gubitke. Sada, iz ove perspektive bih rekla: 'Odboluj, ženo! Lezi, plači, šta god. Nađi svoj izduvni ventil da to procesuiraš, da te traume ne ostanu u tebi'. Posle tog trećeg gubitka sam dala i otkaz, želela sam da smanjim stres, da napravim sebi zdravo okruženje."

Ni nakon trećeg gubitka nisu odustajali. Jasmina je shvatila da ima manje zdravstvene probleme i bila je vrlo uporna da pronađe šta je problem i kako da ga reši.

"Nakon tog trećeg spontanog otkrila sam da imam insulinsku rezistenciju. Mizerna su bila odstupanja ali mi je doktor dao terapiju jer je bila trudnoća u pitanju. Rekao mi je da sačekam dva meseca i ponovo počnemo da planiramo bebu. Posle toga smo počeli da pokušavamo, ali godinu dana mi nismo uspevali da zatrudnim. U tom periodu pokušavali smo sve i svašta. Možda će vam zvučati smešno, ali od toga da dižem noge uz zid, do toga da idem u manastir, do toga da pijemo čajeve Nenad i ja iako smo zdravi i pravi, sve ok. Rešila sam insulinsku za manje od 3 meseca jer sam bila kao vojnik. Toliko puta sam ranije govorila da mi nemamo problem sa začećem, a sada se desilo upravo to - da mi imamo problem sa začećem. Posle godinu dana rešili smo da pokušamo inseminaciju ili vantelesnu oplodnju. Radila sam sve analize, hormonski status, što bih savetovala i svim ženama da urade. Pa sam došla do toga da mi je prolaktin malo povećan, pa sam radila formu prolaktina, pa kariotip da vidimo genetiku iako smo imali već jedno dete. Sve je bilo u redu. Štitna žlezda mi je bila sve vreme u redu, a onda mi se prošle godine jedan hormon poremetio, zbog čega sam i dobila terapiju. Naravno, u celom tom procesu desi se i neka promena, bila sam zdrava, sad imam neka odstupanja. Ali očekivano je od svih tih gubitaka i svega. Savetovala bih vam da uradite sve analize i slušate sebe, da gurate jer neće niko gurati za vas. Na sreću, kada smo otišli kod doktorke da vidimo da radimo inseminaciju, međutim, ja sam zatrudnela. Bili smo presrećni. Ali desilo se to da sam ja izgubila bebu i 4. put. Desio se spontani pobačaj. Tu smo se našli u beznađu, iskreno. Ni doktori nisu znali šta da nam kažu jer nije stvar toga da li mogu da začnem jer dokazalo se da mogu, stvar je da održim trudnoću", objasnila je Jasmina.

Ni posle trećeg uzastopnog gubitka Jasmina i njen suprug Nenad nisu odustajali. Znali su da žele drugo dete i da će uspeti u tome.

"Ne znam da vam kažem koji magični štapić nam je pomogao da začnemo ovu trudnoću. Jednostavno, posle mesec dana smo krenuli ponovo, nismo razmišljali uopšte i ja sam zatrudnela. Žao mi je što nemam da vam kažem da mi je to konkretno pomoglo, ali iz svih analiza kroz koje smo prošli, možda će neko od vas izvući informaciju koja će vam koristiti", zaključila je Jasmina i dodala da nikada ne treba da gubite nadu u roditeljstvo.

(Yumama)