Dovoljna količina vitamina D u krvi majke povoljno utiče na bolji razvoj mozga fetusa, govore podaci istraživanja grupa naučnika sa nekoliko američkih univerziteta, čiji je članak objavljen u "The Journal of Nutrition".

Istraživači su uporedili informacije o koncentraciji vitamina D u krvi više od 1 500 Amerikanki koje su bile u drugom tromesečju trudnoće i rezultate testiranja njihove dece na nivo inteligencije u dobi od četiri do šest godina.

Ispostavilo se da postoji direktna veza između ovih pokazatelja - što je veći nivo "sunčanog" vitamina kod majke usred trudnoće, to je dete pokazalo veće rezultate na testovima inteligencije.

Dakle, proračuni su pokazali da je povećanje koncentracije vitamina D u krvi majke za dodatnih 10 ng/ml povezano sa povećanjem ukupnog nivoa detetovog IQ za 1,17 poena.

Studija je takođe pokazala da je nedostatak vitamina D veoma čest među budućim majkama, pri čemu skoro polovina učesnika pati od njega. Štaviše, žene sa tamnom bojom kože su posebno izložene riziku od nedostatka ovog vitalnog vitamina. To je zbog činjenice da pigment melanin, prisutan u višku u njihovim ćelijama kože, ne samo da štiti kožu od oštećenja od sunčevog zračenja blokirajući ultraljubičaste zrake, već i smanjuje proizvodnju vitamina D, objasnili su naučnici.

U trudnoći su organizmu potrebni dodatni vitamini i minerali, ali je važno da ih ne uzimate na svoju ruku. Analizom krvi lekar može utvrditi koje materije vam nedostaju i pripisati vam doatke ishrani koji mogu biti značajni za vaše zdravlje i zdravlje bebe.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE NEPREDVIDIVA"  Kurir TV