Razvoj bebinog mozga počinje već u 16. nedelji trudnoće, kada se stvara neuralna ploča. Tek kada beba navrši 24. nedelju počinju da se razvijaju regije mozga koje prolaze kroz neverovatne strukturne i funkcionalne promene, a one mogu da napreduju od jednostavne strukture do one koja podseća na mozak odraslog čoveka.

Jedan od najvažnijih koraka u razvoju bebinog mozga jeste zatvaranje neuralne cevi koje se dešava još u ranoj trudnoći. Stoga bi mame u periodu trudnoće posebno morale da vode računa o svojoj ishrani, koja ima veliki uticaj na razvoj bebe i njenih moždanih funkcija. 

Posebno je važno da žene u toku trudnoće jedu zdravo, jer nezdrava ishrana može loše uticati na razvoj ploda, mozga i moždanih funkcija.

Folna kiselina je ključna

Folati, kako nazivamo nutrijente folne kiseline, pogodni su za razvoj mozga i kičmene moždine, a naročito je važno da ih mame konzumiraju u ranim fazama trudnoće.

Usled nedostatka ove kiseline mogu da se razviju određene anomalije kod deteta, pri čemu se mozak i kičmena moždina ne formiraju u potpunosti.

U dogovoru sa lekarom možete uzimati suplemet koji sadrži folnu kiselinu, koji se pije do kraja dvanaeste nedelje trudnoće, kada se razvijaju najučestalije anomalije.

Omega-3 masne kiseline su izuzetno važne

One su veoma pogodne za plod i omogućavaju mu da se pravilno razvija. Pre svega su važne za razvoj mozga i očiju. Kiselina DHA, koja je jedna od 3 omega kiseline, a čini 15 do 20 odsto moždanog sastava i učestvuje u sastavu mrežnjače čak 30 do 60 odsto. Ona je apsolutno neophodna za normalan razvoj fetusa. Ukoliko trudnica kroz ishranu ne unosi dovoljnu količinu masnoće, može se dogoditi da se beba rodi sa malim obimom glave ili sa malom porođajnom težinom. Oba navedena faktora su povezana sa slabim kognitivnim razvojem bebe. Omega-3 ne samo da utiču na moždane ćelije i ćelije vida, već pomažu i da se dete zaštiti od mogućih poremećaja kao što su autizam, pervazivni razvojni poremećaji, poremećaj pažnje, ali se može desiti da se poveća njegova inteligencija.

Pored svih navedenih elemenata koji su neophodni za održavanje trudnoće i zdravog ploda, ne treba zaboraviti ni na cink, vitamin B (posebno B12), kao ni na holin.

Na proteine ne treba zaboraviti

Vašem telu je u periodu trudnoće potrebno više vitamina, minerala i proteina nego ikada pre. Oni su veoma korisni za izgradnju ćelija i proizvodnju hormona koji dopsinose bebinom rastu i razvoju ploda.

Pojačan unos gvožđa

Gvožđe je veoma pogodan mineral koji je veoma važan za održavanje ploda u životu. On podstiče bolji protok kiseonika u organizmu, a ukoliko ga trudnice ne unose dovoljno, može se povećati rizik od slabog rasta, razvoja ili nižeg koeficijenta inteligencije. Dakle, ova namirnica je veoma važna u ishrani trudnica, čak se smatra jednom od nezaobilaznih.

Tu je i JOD!

Posebno je važan ovaj mineral, koji velikim delom učestvuje u razvoju mozga. Neunošenje joda u trudnoći može da dovede do mentalne retardacije, cerebralne paralize, kao i gluvonemosti.

Sve ove nutrijente možete pronaći u sledećim namirnicama:

Proteini: meso, jaja, riba, jogurt, pasulj, maslac od kikirikija

Folna kiselina: spanać, sok od pomorandže ili grejpa, pirinač, avokado, žitarice, zeleno povrće, orašasti plodovi

Cink: govedina, svinjetina, mleko, grašak, tunjevina, školjke, rakovi, sir, soja, grašak, semenke bundeve, pivski kvasac.

Jod: riba, plodovi mora, alge, kuhinjska so, mleko, škampi, jaja, konzervirana tuna.

Vitamin B12: meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, losos, 

Gvožđe: govedina, piletina, mahunarke, žitarice, spanać, grašak

Holin: jaja, meso, goveđa i pileća jetra

Omega-3: losos, tuna, sardele, haringe, bakalar, orasi, seme lana

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!