Stručnjaci za razvoj dece veruju da je prva godina detetovog života ključna za učenje. Postoji puno toga što možete raditi sa svojim malim članom porodice kako biste podstakli njegov razvoj, a ovo su samo neke od mogućnosti:

Stimulišite bebin vid

1. Napravite kontakt očima 

Iskoristite dragocene, ali retke momente kada su vašoj novorođenoj bebi otvorene oči i gledajte pravo u njih. Bebe vrlo rano mogu da počnu da razlikuju i prepoznaju lica, a vaše je najvažnije. Svaki put kada sa punom pažnjom gleda u vas, praktično zuri, vaša beba gradi memoriju. 

2. Isplazite jezik 

Istraživanja su pokazala da bebe stare tek dva dana mogu da imitiraju facijalne pokrete - to je znak svakog ranog rešavanja problema.

3. Pokažite bebi ogledalo

Pustite svoju bebu da se ogleda u ogledalu. Najpre će pomisliti da gleda u drugu bebu, ali će joj se svideti što ta druga slatka beba pomera ručice i osmehuje se kad i ona.

4. Napravite razliku

Držite dve fotografije iznad svoje bebe na razdaljini od 20-30 centimetra. One bi trebalo da budu iste, ali da se ipak razlikuju u jednom detalju (na primer na jednoj fotografiji se nalazi drvo, a na drugoj ne). Čak i sasvim mala beba gledaće u jednu, pa potom u drugu fotografiju kako bi uočila razliku, što će joj kasnije biti od pomoći pri čitanju i prepoznavanju slova.

Podstaknite govor

5. Brbljajte

Između svojih reči pravite kratke pauze kako bi beba mogla da vas dopuni. U početku ćete verovatno dobiti samo bledi pogled, ali vremenom će vaša beba uhvatiti ritam i gugutanjem vas dopuniti.

6. Koristite bebeći govor

Vaša beba će reagovati na vaš belskasti govor i visoke tonalitete bebećeg govora.

7. Pevušite

Naučite dosta pesmica ili osmislite neke svoje (“Ovako mi menjamo pelene, menjamo pelene, meeenjamo peleneee...”). Pustite klasičnu muziku, Bitlse ili Britni Spirs. Neki istraživači su dokazali da je učenje muzičkog ritma povezano s lakšim učenjem i razumevanjem matematike.

8. Objašnjavajte bebi

Čak iako mislite da nema potrebe da bebi objašnjavate bilo šta, jer vas ne razume, radite to. Ukoliko idete da uključite svetlo, recite: “Sada ću da uključim svetlo” pre nego što pritisnete prekidač.

9. Golicajte bebine prstiće

U stvari golicajte je svuda. Smeh je prvi korak ka razvijanju smisla za humor. Takođe se igrajte s bebom “Buba lazi nešto traži”, jer ćete je tako naučiti da predvidi događaje.

10. Pravite smešne grimase

Nadujte obraze i tražite od svoje bebe da vam dodirne nos, a kada to uradi, vi naglo ispustite vazduh i izduvajte obraze. Neka vas beba povuče za uvo, a vi onda isplazite jezik. Pravite smešne zvuke kada vas dodirne po glavi. Držite se iste rutine tri ili četiri puta, a zatim promenite pravila da bi bebi bilo zanimljivije.

Stvorite jaku vezu

11. Dojite, ukoliko ste u mogućnosti

Ako možete da dojite svoju bebu, nemojte da joj uskraćujete sve blagodeti majčinog mleka i dojite je što duže možete. Istraživanja su pokazala da deca koja su pila majčino mleko imaju veći koeficijent inteligencije od svojih vršnjaka koji su pili adaptirano mleko. Osim toga, dojenje je odličan način da se intimizirate sa svojom bebom i stvorite neraskidivu vezu, a dok je dojite možete joj pevušiti, pričati ili samo maziti po glavi.

12. Pričajte s bebom dok menjate pelene

Dok svakodnevno svojoj bebi menjate pelene iskoriste priliku da sa njom razgovarate o onome što radite. Govorite joj redosled presvlačenja, kao i šta joj u kom trenutku oblačite.

13. Povremeno ćutite s bebom

Svakog dana izdvojite nekoliko minuta da sa bebom samo sedite u tišini i ne radite ništa. Pustite je da sama istražuje i videćete gde će vas odvesti.

Istražujte s bebom novu sredinu

14. Pokazujte bebi

Ukoliko idete u šetnju s bebom, obavezno joj pokazujte šta vidite. “Ovo je kuca”, “Pogledaj ovo veliko drveće” ili “Da li si čuo zvuk vatrogasne sirene”...

15. Idite u kupovinu

Kada se umorite od pevušenja i igranja, posetite s bebom obližnji supermarket. Nova lica, zvukovi, boje... Sve će to biti novo za vašu bebu.

Učite bebu brojeve i slova

16. Brojite sve

Brojite koliko kockica je vaše dete složilo. Brojite koliko ste stepenika prešli, brojite njegove prstiće....

17. Čitajte joj knjige

Iznova i iznova! Naučnici su ustanovili da bebe već sa osam meseci mogu da nauče da prepoznaju reči u priči ukoliko je pročitate dva ili tri puta za redom, a tako lakše i progovore.

18. Pričajte priče

Priče možete pričati pred spavanje ili kad god ne znate šta ćete sledeće raditi. Kako bi detetu bilo zanimljivije, ime glavnog aktera zamenite bebinim.

Pravite uspomene

19. Napravite porodični album

U foto-album stavite fotografije porodice, pa često prelistavajte s detetom. Kada, recimo, zove baka, pokažite detetu fotografiju i recite da zove baka.

20. Napravite Zoo album

U svesci zalepite sličice različitih životinja, pa sa svojim mališanom gledajte i isvaki put imenujte životinju, a možete i da smišljate pričice, kako bi dete što lakše zapamtilo o kojoj životinji je reč.