Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič za trudnice: Šta vas očekuje u drugom trimestru trudnoće?

Mučninama je došao kraj, energija se polako vraća - dobrodošli u drugi trimestar!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od čudesnog trenutka kada osetite prvi pokret vaše bebe u stomaku, jasno vam je da je ona posebno biće, iako je deo vas. Primetićete da se beba najviše mrda dok vi odmarate i da se umiri kada je mazite preko stomaka. Ona vas, takođe, čuje, pa joj pričajte dok je mazite. Oseća kada ste uznemireni, zato se trudite da u narednim mesecima budete što opušteniji.

4. MESEC

Mama

U četvrtom mesecu trudnoće, plod počinje da zauzima više prostora, tako da je vaš stomak sve uočljiviji. Uskoro ćete osetiti i pokrete bebe. Vi se sjajno osećate, jer su se hormoni najzad primirili. U ovom periodu ćete osetiti kako ste puni snage, a radni elan će biti srazmeran tom osećaju. Vaša okolina se može začuditi otkud trudnoj ženi tolika energija za veliko spremanje, kupovinu, šetnju. Povećaće vam se i libido (polna želja), pa se slobodno prepustite seksualnom uživanju.

Povezane vesti

U ovom periodu ćete početi intenzivno da dobijate kilograme, što će vašu snagu samo da uveća. Ali, ne preterujte sa hranom. Sve te kilograme treba skinuti posle trudnoće, što ponekad uopšte nije lako.

Beba

Osetili ste prvi put pokrete bebe, iako je ona aktivna još od drugog meseca. Jedina razlika je što su ovi pokreti sada voljni, dakle beba sama odlučuje kada i koliko će da vas "udara". Ako do sada niste "razgovarali" sa svojim čedom, vreme je da počnete, jer vas ono čuje. Mazite ga preko stomaka i pričajte šta ste tog dana radili. Verovatno će se prvo umiriti, a onda vas "pozdraviti" nežnim udarcem. Bebine ručice i nožice su sada proporcionalnije u odnosu na telo, kosa joj intenzivno raste, a javljaju se i nagoveštaji stalnih zuba.


Sprečite pojavu strija, negujte kožu trudničkog stomaka Foto: Shutterstock

5. MESEC

Mama

Upravo ste zakoračili u drugu polovinu trudnoće. Sada ste "prava" trudnica, jer vam se stomak zaoblio i jasno se vidi. Do kraja petog meseca imaćete pet do sedam kilograma više nego pre trudnoće. Zbog brzog rasta stomaka, koža na njemu može da vas svrbi, a vrebaju i strije. Vodite računa o ishrani, jer je ona najbolja preventiva protiv pucanja kože, i redovno mažite stomak kremama protiv strija.

Povezane vesti

Beba

Krajem petog meseca vaša beba je sve aktivnija. Na njenom jeziku se stvaraju regije koje su zadužene za ukus. Istraživanja su pokazala da u ovom periodu beba najviše voli sladak ukus. Njeno lice i telo dobijaju "uobičajen" izgled - svi delovi tela su proporcionalni. Na očnim kapcima počinju da rastu trepavice, a na glavi kosa.


U trudnoći izbegavajte masna, pržena i začinjena jela Foto: Shutterstock

6. MESEC

Mama

Do šestog meseca, vaša telesna težina se još uvećala, pa možete osetiti nadutost stomaka, bolove u krstima, a verovatno vam je sve teže i da nađete dobar položaj za spavanje. Zbog rasta materice, povećan je pritisak na želudac, pa može da se javi i gorušica. Zato ne jedite velike količine hrane, izbegavajte masna, pržena i začinjena jela.

Povećanje težine, a i stomaka, utiče i na vašu ravnotežu. Zato budite veoma pažljivi, kako biste izbegli eventualne padove. U ovom periodu se menja i kisela sredina vagine, pa može da dođe do pojave sekreta. Ukoliko osetite svrab ili peckanje, obratite se ginekologu.

Povezane vesti

Beba

U šestom mesecu sazreva centralni nervni sistem vaše bebe. Ona može da otvara i zatvara oči, razvija se i sklonost ka korišćenju desne ili leve ruke, a njeni prstići dobijaju jedinstvene šare - otisak. Na ultrazvučnom pregledu, ginekolog će jasno videti da li ćete roditi dečaka ili devojčicu.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica