Roditeljima nije lako da izaberu ime, posebno danas kada je izbor prevelik. Neko se vodi značenjem, neko želi da da moderno ime, neko popularno, ali se često zaboravljaju stara imena koja prelepo zvuče i još više imaju moćnu simboliku. Posebno su ženska imena bila ta koja su uspevala da odole vremenu, pa se i danas mogu čuti. Jedno od ubedljivo najlepših imena, koje su često nosile naše bake je ime Rosa.

Etimološki, postoji više teorija o poreklu i značenju ovog nežnog imena za devojčice. Po jednom tumačenju, nastalo je od imenice rosa i simboliše svežinu i mladost.

Po drugom tumačenju, ime je nastalo od latinske reči „rosa“ koje označava ružu, pa je, shodno tome, osoba koja nosi ovo ime lepa i nežna poput ruže. Četiri naselja u Italiji nose naziv Rosa. Po trećoj teoriji, ime Rosa je zapravo nadimak izveden iz imena Roksanda ili Rosanda koja potiču iz persijskog jezika i simbolišu blistavu zoru.

beba-devojčica-kosa.jpg
Shutterstock Beba

Ako čekate jedan nežan cvet, onda mu dajte ovo kratko retro ime koje je i dalje popularno u celom svetu i svuda se isto izgovara.

(Yumama)