Porođaj je najlepši ali i najstresniji trenutak za svaku mamu. Bol, umor, napetost su samo neki od osećaja, još ako porođaj dugo traje često se desi da žena ostane bez trunke snage u trenutku kada krene napinjanje. Iako vam snagu daje taj osećaj da ćete uskoro da ugledate svoju bebici, kraj porođaja zahteva veliku snagu i koncentraciju da ne bi došlo do komplikacija.

Kako biste se lakše pripremile babica svim budućim mama daje 7 zlatnih saveta kako da što efikasnije izguraju bebu:

  • Napinjanje je kao da imate veliku nuždu - opustite telo i gurajte najjače što možete. Iako ćete imati osećaj kao da obavljate veliku nuždu, zbog čega žene imaju najveći strah i otpor, ne opterećujte se time, u ovom trenutku je najvažnije da beba što pre izađe.
  • Glava na grudima - obavezno prilikom guranja prislonite bradu na grudi. To će vam pomoći da usmerite dah i snagu na potiskivanje u donjem delu tela.
  • Usmerite snagu na jednu pomisao - dajte sve od sebe. Što pravilnije gurate i više napora uložite, to ćete bebi olakšati da što pre izađe i zaplače. 
porođaj-bol-porodilja.jpg
Shutterstock Žena se porađa

  • Važan je fokus - ostanite fokusirani. Zadržite kontrolu i pokušajte da izbegnete nekontrolisano napinjanje – usmerite ga od pupka na dole.
  • Promena položaja - ponekad, ako napinjanjem ne izgurate odmah bebu, korisno je da promenite položaj.
  • Slušajte svoj instikt -nekoliko puta duboko udahnite dok traje kontrakcija kako biste ste se mogli pripremiti za napinjanje. Kada je kontrakcija na vrhuncu, duboko udahnite, a zatim se napnite svom snagom - zadržavajući dah ili izdišući... šta god vam odgovara. Ako želite da vas babica usmerava brojeći do 10, i to je u redu - nema čarobne formule. Radite ono što dolazi spontano i prirodno. 
  • Odmarajte između kontarkcija - moraćete sačuvati svoju energiju i odmoriti se za sledeću rundu - guranje je intezivan napor.

Nemojte da budete u strah, čak iako ne uspete tu je tim lekara i babica koji će vam pomoći i reći šta tačno treba da radite, najvažnije je samo da slušate i sarađujete.

(Yumama)