Izbor ženskih imena je ogroman, pa ako i vi očekujete da se u vašu porodicu uskoro useli jedna mala princeza, i neodlučni ste o njenom imenu, možda vam ovih 5 imena budu od presudnog značaja.

Izdvojili smo najlepša ženska imena sa početnim slovom K. Sva su vrlo elegantna i vaše devojčice će ih sigurno sa ponosom nositi.

5 elegantnih imena na slovo K:

Kasija

Smatra se da dolazi iz staro-grčkog jezika, od imena drveta 'sena' ili od nas poznatijeg kao ukrasno drvo sa žutim lišćem i bez jestivih plodova, te da potiče pak ili od imena Kasije Carigradske, prve žene koja je u tadašnje vreme bila suviše obrazovana i pametna da bi pak mogla da postane carica.

Ovo ime se u prenesenom smislu dalje tumači kao "ona koja je pametna i uzvišena; ona koja je previše inteligentna; učena; nadarena; obrazovana; plemenita; željna znanja; hrabra; talentovana".

Kruna

Izvodi porijeklo iz latinskog "coronatus" u značenju "krunisanje", izvorno iz "corono" u značenju "venac, kruna, krug". Kod starih Grka i rimljana to je bilo najviše odlikovanje koje se davalo pobednicima na takmičenjima, vojskovođama i zaslužnim građanima. Od ovog imena izvedena su imena krune, Krunija, Krunica, Krunoslav, Krunoslava i Krunoslavka.

Devojčica, kruna
Shutterstock Devojčica sa krunom

Kalina

Ovo ime je poreklom iz slovenskog jezika, i otiče od imena biljke "divlja ili obična kalina", koja je otrovna i koja podseća na crnu ribizlu ili na borovnicu (po svojim crnim bobičastim plodovima).

Prema drugim podacima, ovo ime potiče i od grčke reči "kaline" ili od vlastitog imena "Kaline", a u originalnom značenju – pobednik; dobra osoba; častan čovek.

Katarina

Katarina potiče od grčkog ženskog imena Haikaterine (Aikaterine), od grčke boginje magije Hekate ili, pak, od grčke reči "katarza", izvesno je da je ovo žensko ime i danas jedno od najpopularnijih u zemlji iz koje potiče ali isto tako i u Srbiji.

Po jednoj teoriji, ime Katarina simboliše onu koja je "jedinstvena i celovita", po drugoj devojčica koja nosi ovo ime je "čista i jasna", odnosno "uzvišena i iznad svih", a po trećoj "moćna, neumoljiva i nemilosrdna".

Devojčica, cveće
Shutterstock Devojčica u haljini i sa cvećem u kosi

Kristina

Ovo ime je veoma milozvučno i lepo, a ubraja se i u grupu 'biblijskih' i tradicionalnih ženskih imena. Poreklom je iz staro-grčkog jezika, i smatra se da potiče od grčke reči 'Christos', što znači hrišćanin, kršten, koji veruje u Boga.

Ima značenje 'žena hrišćanka'; 'ona koja je krštena'; 'osoba koja je božanska'; 'kći Božija'; 'miropomazana'; 'bezgrešna'; 'ona kojoj se praštaju svi gresi'; 'ona koja je dar od Boga'; 'žena koju je sam Gospod poslao među ljude'.

(Yumama)