Rast dece je jedna od gorućih tema poslednjih godina. Na svakom sistematskom pregledu detetu se meri visina koju pedijatri upisuju u kartu rasta i po grafikonu mogu da vide da li dete raste srazmerno i da li prati krivulju rasta po svojoj starosti ili ima odstupanja. Ovi pregledi su od izuzetnog značaja jer roditelji često ne prepoznaju usporeni rast kao problem.

Dr Vera Zdravković sa Dečje klinike u Tiršovoj objasnila je svako dete ima svoj tempo rasta i da na redovnim pedijatrijskim i sistematskim pregledima može da se primeti ukoliko postoji problem.

Načelnica endokrinologije na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj prof. dr Vera Zdravković rekla je da je na pedijatrima da prepoznaju da deca imaju problem sa rastom.

"Mi imamo sistematske preglede na kojima se deca mere jednom godišnje. Kada se deca izmere, njihova visina se upisuje u kartu rasta, koja je sada elektronska i nalazi se u informacionom zdravstvenom sistemu, tako da svaki pedijatar može da uporedi brzinu rasta tog deteta u odnosu na godinu dana, kako je dete do tada raslo, čak i da uporedi sa roditeljskom visinom", navela je profesorka Zdravković.

Rast, merenje, visina
Shutterstock Doktorka meri visinu detetu

Istakla je da zahvaljujući redovnim sistematskim pregledima postoji mogućnost da se deca adekvatno izmere i da se uoči ukoliko problem postoji.

Profesorka je objasnila i zbog čega nije loše i da u kućnim uslovima roditelji sami mere visinu dece.

"Nama je bitno da uporede dve visine u razmaku od minimum šest meseci, a možda najbolje godinu dana. Ako primete da postoji neko značajno izostajanje, a ako slučajno to pedijatar nije primetio ili iz nekog razloga nisu bili kod pedijatra, treba da skrenu pedijatru pažnju", navela je profesorka.

U detinjstvu postoje tri faze rasta

Objasnila je da u detinjstvu postoje tri različite faze rasta koje su uključene u karte rasta i da svako dete ima svoj individualni tempo.

"Postoje različiti činioci koji utiču na rast u detinjstvu, tako da i različiti hormoni utiču na brzinu rasta i zato ona zavisi od uzrasta deteta. Takođe, i roditeljska visina je vrlo značajan faktor, dobra uhranjenost deteta i to je ono što često kažemo da rast deteta u stvari pokazuje da je to dete zdravo, da je adekvatno uhranjeno, da raste u lepoj emocionalnoj sredini okruženo ljubavlju, tako da to nije samo parametar da mi vidimo koliko će neko izrasti, nego da vidimo da je zdrav i to je neki prvi pokazatelj da postoji zdravstveni problem", navela je Vera Zdravković.

Rast, merenje, visina
Shutterstock Doktorka meri visinu detetu

Istakla je da su uzroci niskog rasta mnogobrojni, ali da su hormonski uzroci najređi.

"Zato je prva osoba koju roditelji koji imaju sumnju treba da vide je pedijatar, koja će da isključi druge organske uzroke niskog rasta, kao što su neke hronične bolesti, urođene srčane mane, insuficijencija bubrega, bilo koja hronična bolest koja može da dovede do usporenja rasta", ukazala je profesorka i dodala da je i ishrana značajan faktor.

Poručila je da je najbolje da roditelji, ukoliko postoji sumnja, odvedu dete kod dečjeg endokrinologa koji će obaviti sve potrebne analize, a da su rezultati koji se postižu hormonskom terapijom, kod dece kojoj je potrebna, fantastični i da deca dostignu svoju visinu.

Savet roditeljima, navela je profesorka, jeste da uporede decu sa vršnjacima, ali i sa sobom i da dete raste u skladu sa genetskim potencijalom i da su svi visoki toliko koliko mogu da porastu.

(Yumama/RTS)