Geni roditelja imaju veliki uticaj na dete kada je reč o fizičkim osobinama. Šta je od koga nasledilo može se videti već u prvim danima, pa ćete često naići na komentare da li su oči vaše boje ili boje vašeg supruga, od koga je nasledilo boju kose i tena i slične stvari, ali ono što će se tek posle tinejdžerskih dana videti jeste visina deteta.

Međutim, stručnjaci su uspeli da nađu formulu koja i to može da predvidi kada se beba rodi, pa čak i pre toga. Ova formula koja je upotrebljena u istraživanju još davne 1970. godine, predviđa da će većina dece dostići visinu koja otprilike može da se izračuna. Naravno, postoje i brojna odstupanja i nemojte da se zabrinete ako je vaše dete više ili niže od predviđanja ove formule jer svako dete ima svoj tempo rasta.

Kako da izračunam visinu deteta?

Ako želite da izračunate visinu dečaka, uradite sledeće: Saberite visinu majke i visinu oca. Na dobijeni rezultat dodajte 13 centimetara i onda sve to podelite sa dva. Krajnji rezultat je optimalna visina koju će vaše dete da dostigne.

Kada su u pitanju devojčice, jedan korak se razlikuje: Od sabrane visine majke i oca oduzmite 13 centimetara i taj dobijeni rezultat podelite sa dva. Krajnji rezultat je optimalna visina vaše ćerke.

Rast, merenje, visina
Shutterstock Doktorka meri visinu detetu

"Neće sva deca istih roditelja, pa čak ni ona istog pola, imati istu visinu. Visina u odrasloj dobi smanjuje se kod mlađe braće i sestara, a mlađa deca rastu sporije. I drugi faktori su uključeni u rast, najviše način ishrane, ali ne treba zaboraviti da genetika određuje oko 60 do 80 posto maksimalne visine", ističu stručnjaci.

(Yumama)