Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZRAČUNAJTE KOLIKO ĆE VAŠE DETE BITI VISOKO: Roditelji igraju važnu ulogu, ali se rast razlikuje kod dečaka i devojčica

Autor Radmila Ilić

Jednostavnom formulom možete izračunati koliko će vaše dete biti visoko.

 Rast, merenje, visina Izvor: Shutterstock

Geni roditelja imaju veliki uticaj na dete kada je reč o fizičkim osobinama. Šta je od koga nasledilo može se videti već u prvim danima, pa ćete često naići na komentare da li su oči vaše boje ili boje vašeg supruga, od koga je nasledilo boju kose i tena i slične stvari, ali ono što će se tek posle tinejdžerskih dana videti jeste visina deteta.

Međutim, stručnjaci su uspeli da nađu formulu koja i to može da predvidi kada se beba rodi, pa čak i pre toga. Ova formula koja je upotrebljena u istraživanju još davne 1970. godine, predviđa da će većina dece dostići visinu koja otprilike može da se izračuna. Naravno, postoje i brojna odstupanja i nemojte da se zabrinete ako je vaše dete više ili niže od predviđanja ove formule jer svako dete ima svoj tempo rasta.

Kako da izračunam visinu deteta?

Ako želite da izračunate visinu dečaka, uradite sledeće: Saberite visinu majke i visinu oca. Na dobijeni rezultat dodajte 13 centimetara i onda sve to podelite sa dva. Krajnji rezultat je optimalna visina koju će vaše dete da dostigne.

Kada su u pitanju devojčice, jedan korak se razlikuje: Od sabrane visine majke i oca oduzmite 13 centimetara i taj dobijeni rezultat podelite sa dva. Krajnji rezultat je optimalna visina vaše ćerke.

 Rast, merenje, visina
Doktorka meri visinu detetu
Izvor: Shutterstock

"Neće sva deca istih roditelja, pa čak ni ona istog pola, imati istu visinu. Visina u odrasloj dobi smanjuje se kod mlađe braće i sestara, a mlađa deca rastu sporije. I drugi faktori su uključeni u rast, najviše način ishrane, ali ne treba zaboraviti da genetika određuje oko 60 do 80 posto maksimalne visine", ističu stručnjaci.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ena

Nisam sigurna da je ta formula tacna,,jer bi moj sin trebao iMati visinu od 183 cm prema toj formuli,ia on je visok 193 CM.Kad mu je bilo oko Osam ili devet godina,bili smo na KONTROLi u domu zdravlja,kod medicinske sestre za DJECU.U svedskoj,gdje zivim,se ide kod sestre na kontrolu,vrlo rijetko kod ljekara.ona je tada izracunala,da ce on sa 18 godina,biti preko 190 cm.Ne znam koju je formulu koristila,ali je uzela visinu mene i mog muza.

Najnovije

Vesti

Porodica