Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODILE STE DUGAČKU BEBU I SVI KAŽU DA ĆE BITI VISOKO DETE? Stručnjaci otkrili da li je to istina i šta sve utiče na rast

Autor Radmila Ilić

Kada se beba rodi dugačka, svi komentarišu da će biti visoka kada odraste, a da li je to istina i od čega zavisi, otkrili su stručnjaci.

 Beba, merenje, težina, visina Izvor: Shutterstock

Ukoliko je vaša beba na rođenju bila veoma dugačka, sigurno ćete čuti da ljudi komentarišu da će biti visoka kada poraste, ali da li u tome zaista ima istine? Stručnjaci se slažu da porođajna dužina ne mora ništa da otkriva o bebinom rastu kasnije.

Duge novorođene bebe mogu da izrastu u visoke ljude, ali geni imaju ogroman uticaj u tome. Ako su roditelji visoki, onda će i beba verovatno biti visoka, čak iako nije bila previše dugačka na rođenju.

Međutim, ni tu nema garancije. Neka deca odrastu u niže odrasle od svojih roditelja, dok drugi prestignu roditelje i budu viši od njih.

Težina, visina i obim glave vaše bebe će pedijatar proveravati na svakoj bebinoj kontroli. Zabeležiće mere u bebin lični karton i pomoću grafikona rasta pratiti njen napredak. Ovo će pomoći doktorima da provere da li je rast bebe na pravom putu.

 Rast, merenje, visina
Mama meri visinu deteta
Izvor: Shutterstock

Dok beba ne napuni dve godine njena dužina će se meriti obično u ležećem položaju, a dok je tako mala, dužina vaše bebe neće pokazivati da li će beba biti visoka odrasla osoba ili ne. Nakon druge godine, visina mališana će se meriti stojeći, a vrednosti iz ovog uzrasta daju bolju sliku o tome koliko će biti visoko kada odraste.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica