Ukoliko je vaša beba na rođenju bila veoma dugačka, sigurno ćete čuti da ljudi komentarišu da će biti visoka kada poraste, ali da li u tome zaista ima istine? Stručnjaci se slažu da porođajna dužina ne mora ništa da otkriva o bebinom rastu kasnije.

Duge novorođene bebe mogu da izrastu u visoke ljude, ali geni imaju ogroman uticaj u tome. Ako su roditelji visoki, onda će i beba verovatno biti visoka, čak iako nije bila previše dugačka na rođenju.

Međutim, ni tu nema garancije. Neka deca odrastu u niže odrasle od svojih roditelja, dok drugi prestignu roditelje i budu viši od njih.

Težina, visina i obim glave vaše bebe će pedijatar proveravati na svakoj bebinoj kontroli. Zabeležiće mere u bebin lični karton i pomoću grafikona rasta pratiti njen napredak. Ovo će pomoći doktorima da provere da li je rast bebe na pravom putu.

Rast, merenje, visina
Shutterstock Mama meri visinu deteta

Dok beba ne napuni dve godine njena dužina će se meriti obično u ležećem položaju, a dok je tako mala, dužina vaše bebe neće pokazivati da li će beba biti visoka odrasla osoba ili ne. Nakon druge godine, visina mališana će se meriti stojeći, a vrednosti iz ovog uzrasta daju bolju sliku o tome koliko će biti visoko kada odraste.

(Yumama)