Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kondilomi u trudnoći

Kondilomatozne promene (HPV infekcija) spadaju u grupu polno prenosivih bolesti koje se mogu dijagnostifikovati u trudnoći.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kondilomi (genitalne bradavice) predstavljaju izrasline koje se javljaju nakon što virus HPV tipa uđe u ćeliju i izmeni njenu osnovnu strukturu. Od ulaska u ćeliju domaćina, do vidljivog ispoljavanja, može da prođe dugi niz godina. Ekspresija virusnih promena zavisi od imunog sistema organizma u koji je virus unet. 

HPV virus

Procene su da 80 odsto devojaka u dobu od 18 do 25 godina dolazi pri polnom kontaktu u dodir sa HPV virusom, dok se kod svega 30 odsto razvijaju simptomi infekcije. Razlog tome je spontano otklonjenje virusa - prirodno samoizlečenje, proces koji najviše zavisi od stanja imunološkog sistema inficirane osobe.

Kondilomi se dijagnostifikuju u zavisnosti od regije koju zahvataju i stepenu obuhvaćenosti promena - i to vizuelno i kolposkopski, u sklopu ginekološkog pregleda, kada je u pitanju ženska populacija, ili u toku pregleda urologa, kada je reč o muškoj populaciji.  

Simptomi 

Najčešća lokacija kod muškaraca je glava penisa i prepucijum (kožica koja prekriva glans - vrh penisa), a kod žena na malim usnama, na introitusu vagine (ulazni deo vagine), po čitavoj površini vagine, kao i vaginalnom delu cerviksa (na površini grlića materice koji se nalazi u vagini). Ukoliko je njihov broj umeren, mogu da budu praćeni umerenim svrabom inficirane regije. U slučaju većeg broja kondiloma, a posebno ukoliko su u grupama, moguća su krvarenja, a tada su kondilomi veoma bolni.

Terapija 

U zavisnosti od lokalizacije, rasprostranjenosti i brojnosti kondiloma, tretman može da bude hirurškim putem - pomoću skalpela (kod jako velikih, grupisanih izraslina, na spoljnim genitalijama žene), radio talasima (vid terapije koji izaziva najmanje dekstruktivne lezije - oštećenja tkiva), laserom, kao i krio terapijom. Moguć je i lokalni tretman kondilomatoznih promena, i to Pedofilinom, koji spada u grupu citostatika biljnog porekla. Odluku o načinu tertmana donosi vaš ginekolog (za muškarce urolog) nakon pregleda.

Pri tome, kao ključna činjenica u terapiji mora da se navede i podizanje imunog sistema pacijenta (vitaminski suplementi u periodu terapije i neposredno nakon nje).

Najčešći tipovi HPV virusa koji uzrokuju kondilomatozne promene pripadaju grupi low risk ("niskog rizika") tipova (6, 11, 41, 43), tako da imaju nizak onkogeni (kancerogeni) potencijal.

Trudnoća i kondilomi

Navedene promene mogu da se jave i u trudnoći, pri čemu je preporuka da se tretman sprovede u drugom trimestru graviditeta (od 12. do 24. nedelje gestacije), jer se taj period smatra najbezbednijim za takve intervencije. Mora se naglasiti da konačan sud o tretmanu, kao i adekvatnom načinu njegovog sprovođenja, donosi lekar koji vodi  trudnoću, a koji je upoznat sa čitavim tokom trudnoće.


Način dovršavanja porođaja kod ovakvih pacijentkinja je carskim rezom.  

Dr Aleksandar Dmitrović, spec. ginekologije i akušerstva; doc. dr sci med. Tihomir Mihailović, spec. radiologije

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica