Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastoj žuči u trudnoći (holestaza): uporan svrab je prvi simptom

Intenzivan svrab na rukama i stopalima, obično u poodmaklom periodu trudnoće, može ukazivati na retko, ali neugodno oboljenje – holestazu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Holestaza (cholestasis) je pojava koja označava usporeno oticanje žuči iz žučne kese, koje u ekstremnim situacijama može da bude i zaustavljeno.

Trudnička holestaza može da nastane usporenim oticanjem žuči - bilo iz žučne kese, ili i u samim žučnim kanalićima smeštenim u jetri. Javlja se kod svake stote trudnice, što nam govori da je to relativno retka pojava, ali nije zgoreg imati u vidu i tu mogućnost

Pravi uzrok ove pojave je još uvek nepoznat. Za sada su „najsumnjiviji“ hormoni. Ubrzo nakon porođaja, svi simptomi se povlače, većinom bez ikakvih posledica.

Koja je uloga žuči?

Uloga žuči, koja se stvara u jetri i deponuje u žučnoj kesi, a odatle po potrebi izlučuje u dvanaestopalačno crevo, u prvom redu je u razgradnji masti koje su u naš organizam unete hranom.

Kako se manifestuje holestaza?

Holestaza ili zastoj žuči u trudnoći se manifestuje intenzivnim svrabom - obično na rukama i stopalima, dok se ređe javlja na drugim delovima tela. Najintenzivnija je u poodmakloj trudnoći, kada se najčešće i javlja. Može da izazove dosta neugodnosti, pogotovo ako je svrab intenzivan i traje dugo. Olakšavajuća okolnost je da nije opasna za samu trudnicu.

Da li može da ugrozi bebu?

Što se bebe tiče, opasnost je prisutna - može da deluje negativno na razvoj deteta. Kod težih oblika se ide na raniji završetak trudnoće.

Koji su simptomi holestaze?

Najčešći simptom je svrab, zatim tamna mokraća, svetla - skoro bela stolica, i žute beonjače.

Holestazailizastojžučiutrudnoćisemanifestujeintenzivnimsvrabom-običnonarukamaistopalima,dokseređejavljanadrugimdelovimatela

 Što se tiče svraba, on je najintenzivniji na dlanovima i tabanima, i često može da bude jedini pokazatelj holestaze kod trudnica.

Da li se svrab javlja i bez holestaze?

Svrab je česta pojava u trudnoći, ali se razlikuje po tome što nije tako jak, i obično se javlja na mestima gde se rasteže koža, i gde se stvaraju strije. Povišeni nivoi hormona mogu da dovedu do pojave relativno podnošljivog svraba. Ali, nije svaki svrab razlog za uzbunu. Moguće je i da se javi svrab koji intenzitetom i lokacijom potpuno imitira onaj koji se javlja kod holestaze. To je razlog više da se obratite vašem doktoru, kako bi se postavila prava dijagnoza.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica