Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povišena temperatura, bolovi, povraćanje, alergije: Kako se leče akutne bolesti u trudnoći

Veza između majke i nerođenog deteta je toliko bliska da njeno zdravstveno stanje značajno utiče na rast i razvoj ploda - bilo direktno, bilo preko lekova koje prima u toku bolesti

  Izvor: Foto: Profimedia

Dugačak je spisak oboljenja i stanja majke sa neželjenim posledicama po bebu. Nekada se radi o hroničnim bolestima - koje postoje i pre trudnoće, a ponekad oboljenje nastane u trudnoći, pri čemu može da bude i njome izazvano. Posebnu kategoriju predstavljaju infekcije, koje direktno mogu da ugroze plod i, u zavisnosti od starosti trudnoće, da dovedu i do razvojnih nenormalnosti (anomalija), ili akutnog oblika bolesti. Od velikog značaja je i stanje uhranjenosti majke pre i u toku trudnoće, kao i njene loše navike - u smislu konzumiranja duvana, alkohola, sedativa i droga. 

Kako se leče najčešće akutne bolesti u trudnoći saznajte u nastavku teksta...

Povišena temperatura u trudnoći

Povišena temperatura je najčešće znak infekcije. Ukoliko se još nisu pojavili drugi simptomi bolesti, treba ih očekivati u najskorije vreme. Ako je temperatura blago ili umereno povišena (ne prelazi 38,5 stepeni), ne treba je po svaku cenu obarati - jer odbrambene snage organizma bolje funkcionišu pri povišenoj, nego pri normalnoj temperaturi (zato je imuni sistem i podiže). Dovoljno je povećati unos tečnosti, da ne bi došlo do dehidracije.

Povezane vesti

U slučaju visoke temperature, veća je šteta od koristi (što se tiče odbrambenih snaga organizma) - kako za majku, tako i za plod, pa je obavezno treba obarati. I to na vrednost ispod 38 stepeni, a ne po svaku cenu na normalu. Koji lek uzeti? Najbezbedniji je Paracetamol (i njegove zamene). Lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol i slični), kao i Ibuprofen (Brufen) mogu da se uzimaju u I i II trimestru, ali su potencijalno opasni u III trimestru, jer blokiraju dejstvo prostanglandina (prirodnih supstanci čiji nivo raste pred porođaj i koje učestvuju u njegovom započinjanju), što može da uzrokuje produženje trudnoće. Takođe, ovi lekovi povećavaju sklonost ka krvavljenju - i kod majke i kod deteta, a to može da izazove komplikacije u toku porođaja. Tuširanje mlakom vodom ne može da škodi, pa ga treba kombinovati sa antipireticima (lekovi za sniženje temperature), pod uslovom da ne izaziva veću neprijatnost. U svakom slučaju, trudnica sa povišenom temperaturom treba da se javi lekaru. Samoinicijativno uzimanje antibiotika nije dobro, a može da bude i opasno po plod.

Bolovi u trudnoći

Ako buduću majku zaboli glava, prvo treba izmeriti krvni pritisak. Povišenim krvnim pritiskom se smatra vrednost iznad 140/90 mmHg (milimetara živinog stuba), ali i manja - ukoliko je znatno viša od uobičajene vrednosti za dotičnu osobu. Nagli skok, ili izrazito povišen krvni pritisak, koji može da bude indukovan samom trudnoćom - veoma često je praćen glavoboljom, povremeno i zujanjem u ušima. On uvek predstavlja ozbiljan problem za trudnicu i njeno dete, pa zahteva neodložnu lekarsku pomoć. U slučaju da krvni pritisak nije povišen, najbezbednije je popiti Paracetamol, a ako postoji sumnja na upalu sinusa, treba se javiti lekaru - koji će da ordinira antibiotike i kapi za nos. Glavobolja skoro uvek prati i visoku temperaturu, a takođe može da se javi u sklopu velikog broja respiratornih virusnih infekcija (na primer, gripa). Osobe koje pate od migrene - u trudnoći mogu da imaju češće napade, zbog čega treba da se obrate za pomoć svom neurologu.

Bol u uvu nalaže pregled kod ORL specijaliste (otorinolaringologa, odnosno lekara za uvo, grlo i nos), koji će da ustanovi uzrok i preduzme potrebne terapijske mere. Ali, u većini slučajeva, to neće uticati na plod.

Zubobolja je česta u trudnoći. Znak je karijesa, tako da obolele zube treba neodložno lečiti.

Povezane vesti

Bolovi u trbuhu, koji su praćeni prolivom, proći će nakon uvođenja dijete (posne supe, bareno povrće - krompir, šargarepa, karfiol, posno meso, čajno pecivo, dvopek, džem od šipka, kompot od jabuka, pečene dunje...). Uz dijetu je važan i povećan unos tečnosti, a od lekova je dovoljan Probiotik. Svi drugi bolovi u trbuhu obavezno nalažu pregled kod lekara, da se vidi stanje trudnoće. Izrazite bolove može da izazove pokretanje žučnih i bubrežnih kamenčića, pa se u tim situacijama treba hitno javiti lekaru. Operacija kod trudnice nije kontraindikovana ako joj je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Bolovi u krstima se često javljaju u poodmakloj trudnoći i posledica su pritiska uvećane materice na određene nervne završetke. Nije dobro snimati kičmu, a nije ni potrebno, jer rendgenski zraci imaju štetno dejstvo na plod. Ako su bolovi veoma jaki, treba se javiti lekaru. Situacija se, najčešće, spontano popravlja nakon porođaja.

Povraćanje u trudnoći

Mnoge trudnice, naročito u prvom trimestru, obilno povraćaju. Iako ova pojava obično spontano prolazi, ona može da naruši zdravlje ukoliko dovede do jače dehidracije i gubitka u telesnoj masi. U takvim situacijama se treba javiti lekaru, koji će da preduzme potrebne mere. Naravno, povraćanje može da bude i znak trovanja hranom ili nekim drugim uzročnikom, ali i znak čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Ako se javi jednokratno, naročito ako nakon povraćanja usledi proliv - verovatno je u pitanju uzimanje neadekvatne hrane, ili infekcija digestivnog trakta.

Neposredno posle povraćanja, nije dobro opterećivati želudac - ni tečnošću, ni hranom. Treba ga odmoriti sat-dva, pa onda oprezno započeti unos tečnosti (na usta), po principu "često, a malo". Nekada je ovo dovoljno da se simptomi u potpunosti povuku.

Ukoliko se jave bolovi u trbuhu, važno je da li trudnica ima stolicu ili ne. Proliv se leči samo uzimanjem Probiotika, pri čemu treba nekoliko dana jesti lako svarljivu, barenu hranu, uz povećan unos tečnosti (čaj, posne supe). Ako simptomi ne popuste za dan-dva, treba se javiti lekaru i odneti stolicu na pregled. Ukoliko uz jake bolove u trbuhu i uporno povraćanje postoji zatvor, odmah se treba javiti hirurgu.

Povezane vesti

Svaki gubitak prekomerne količine tečnosti - putem povraćanja, proliva i povišene temperature, može da dovede do metaboličkih poremećaja i promene kiselinskog sastava krvi, koje nisu dobre ni za majku ni za plod. Takve situacije nisu česte, ali zahtevaju bolničko lečenje, jer svako uzimanje lekova na usta može da izazove ponovno povraćanje, a time i pogoršanje opšteg stanja. Lekar će utvrditi da li se radi o akutnom oboljenju - koje će nakon male pomoći brzo da prođe, ili je u pitanju akutni početak neke ozbiljnije bolesti, koja po prvi put može da se javi baš u trudnoći i da ugrozi plod ako se ne leči (na primer, šećerna bolest).

Alergije u trudnoći

Sklonost ka alergijama je povećana u periodu graviditeta. Naročito su česte promene na koži nakon sunčanja, koje se trudnicama nikako ne preporučuje. Ako se ispolji bilo kakv oblik alergije, treba se javiti lekaru. Najvažnije je da se ustanovi koja vrsta alergena je izazvala alergiju i nastojati da se on izbegava.

Povezane vesti

Kod osoba koje pate od hroničnih alergijskih bolesti (na primer, bronhijalne astme), u trudnoći može (ali ne mora) da nastupi pogoršanje. Tada moraju da se jave lekaru koji ih je pre trudnoće lečio od dotične bolesti. Alergije obično nemaju uticaja na plod. Izuzetak je anafilaktički šok (burna alergijska reakcija sa dramatičnom simptomatologijom), kada su i majka i plod životno ugroženi, kao i težak astmatski napad, praćen značajnim padom nivoa kiseonika u krvi.

Lupanje srca u trudnoći

Osim kod primene lekova za održavanje trudnoće, iz grupe beta-2 agonista (Partusisten, Pre-par, Gynipral), lupanje srca zahteva konsultaciju kardiologa. Trudnicama koje koriste pomenute lekove, ginekolog će uvek da prepiše i Isoptin (Verapamil), koji sprečava ovo neželjeno dejstvo leka i kod mame i kod ploda.

Većina navedenih stanja nije opasna po plod, ali može da bude opasna nestručna primena lekova. Zato je uvek najbolje da se trudnica najpre javi lekaru.

Povezane vesti

Prim dr Maja Skender, pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica