Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nevoljno mokrenje u trudnoći

Tokom trudnoće često dolazi do pojave nevoljnog mokrenja, posebno u poslednjim mesecima. Zašto se ova neprijatnost dešava trudnicama i može li da se spreči?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema definiciji, inkontinencija je stanje u kome nevoljno "gubljenje" urina predstavlja socijalni i higijenski problem. Nažalost, zbog osećanja stida, veliki broj žena koje imaju ovaj problem ne traži pomoć lekara, pa ne treba zanemariti ni psihički momenat.

Da bi se sprovelo adekvatno lečenje, neophodno je da se najpre utvrdi uzrok nevoljnog mokrenja. To će pokazati i o kom obliku inkontinencije se radi. Stres inkontinencije se manifestuje nekontrolisanim gubitkom urina pri povećanom fizičkom naporu, naglom pokretu, kijanju... čak i prilikom smejanja može da «pobegne» nekoliko kapi i ovlaži veš. Javlja se samo kod žena - zbog specifične anatomije male karlice, i to najčešće nakon više trudnoća i porođaja. Bešiku, matericu i creva drže mišići karličnog dna i pomažu u zadržavanju urina. Ako mišići oslabe, ili su oštećeni prilikom porođaja - epiziotomijom ili cepanjem međice, to može da bude uzrok stres inkontinencije.

Beba pritiska bešiku

Tokom trudnoće, kako beba raste i uvećava se materica, pritisak na karlično dno postaje sve veći, što dovodi do povećanog pritiska na bešiku. U isto vreme, zglobovi i ligamenti se pod uticajem hormona razmekšavaju. To je neophodno da bi se karlica pripremila za porođaj (nepokretni zglobovi između karličnih kostiju postaju pokretni zahvaljujući hormonima, što omogućava širenje karlice i prolazak bebe). Ovaj proces dovodi do razmekšavanja mišića karličnog dna i njihovog slabljenja.

Povezane vesti

Pojava opstipacije (zatvora) takođe nepovoljno utiče, jer se zbog napinjanja pri pražnjenju creva ovi mišići jako istežu. To su razlozi što do pojave nevoljnog mokrenja dolazi u trudnoći, posebno u poslednjim mesecima. Ako je do stres inkontinencije došlo zbog promena u trudnoći, taj problem može da nestane nakon porođaja.

I porođaj može da bude uzrok

Drugi kritičan momenat za nastanak problema je sam porođaj. Do prekomernog istezanja može da dođe ako se porođaj odvija veoma brzo, ako je beba krupna, ili ako faza istiskivanja bebe dugo traje. Upotreba vakuuma takođe može da dovede do oštećenja mišićnih vlakana, kao i primena epiziotomije.

Nakon detaljnih pregleda ginekologa i urologa, kao i laboratorijskih analiza urina (jer i urinarna infekcija može da dovede do nevoljnog mokrenja), biće utvrđen tip i stepen stres inkontinencije. Od ovih nalaza će zavisiti procena lekara o mogućnostima lečenja i njegovoj uspešnosti.


Foto: Shutterstock

Lečenje

Stres inkontinencije može da se leči konzervativno (lekovima, injekcijama, fizikalnom terapijom) i operativno.

Fizikalna terapija podrazumeva elektrostimulacije mišića, biofidbek i ciljane vežbe za jačanje karličnog dna (tzv. Kegelove vežbe). Elektrostimulacija i biofidbek se sprovode uz pomoć aparata, što zahteva stručnu primenu u specijalizovanim ustanovama, sa obučenim terapeutima. Primena električnih struja, u kombinaciji sa ciljanim vežbama, može da dovede do izlečenja ili do vidnog poboljšanja kontrole mokrenja.

* Električnim stimulacijama se podiže tonus (napetost) poprečno-prugaste muskulature.

* Biofidbekom, putem vizuelne i auditivne stimulacije, žena uspostavlja kontrolu nad intenzitetom i dužinom kontrakcije mišića, kao i njihovom relaksacijom.

* Vežbe za jačanje mišića karličnog dna (Kegelove vežbe) su veoma važne u prevenciji nastanka stres inkontinencije, kao i u njenom lečenju. Kako trudnoću često prati ova pojava, vežbe se preporučuju trudnicama i pre pojave bilo kakvih simptoma.

Manje tečnosti ne rešava problem

U drugoj fazi vežbanja nastojte da tokom mokrenja prekinete mlaz i ponovo nastavite. U početku verovatno nećete uspevati, ali nemojte da vas to obeshrabri, nastavite sa pokušajima. Ako uspete da smanjite mlaz, znači da su mišići već delimično ojačani.

U nastojanju da izbegnu nevoljno mokrenje, neke žene piju veoma malo tečnosti. To nije rešenje, posebno što vremenom utiče na smanjenje kapaciteta mokraćne bešike, pa će problem i dalje da bude prisutan. Naravno, treba izbegavati napitke sa diuretičnim dejstvom: kafu, čaj i slično, jer dovode do čestog mokrenja.

Povezane vesti

Ne treba ni previše često prazniti bešiku, pošto ona dobija prirodni impuls za pražnjenje samo kada je puna. Prevremenim mokrenjem se remeti taj mehanizam i utiče na smanjenje kapaciteta bešike, što takođe nije dobro i ne pomaže rešavanju problema.

Zato vežbajte! Radite Kegelove vežbe svakodnevno, jer su one neophodna priprema čak i u slučaju da se problem rešava operacijom. Operacija je neophodna kod težih oblika stres inkontinencije ili ako konzervativan način lečenja nije dao zadovoljavajuće rezultate.

Promenite navike

Za vreme pražnjenja bešike i creva treba izbegavati veća naprezanja, jer to slabi mišiće karličnog dna, kao i čučeći položaj prilikom obavljanja fizioloških potreba. Uvek treba sesti na dasku wc šolje - jer, ako ste u polučučećem položaju iznad, ne možete u potpunosti da ispraznite bešiku. Dok kašljete, smejete se, ili podižete teret - obavezno stegnite mišiće karličnog dna da ne biste bili izloženi pritisku. Pošto i telesna težina nepovoljno utiče na ovaj problem, jer povećava pritisak na karlično dno, nakon porođaja svakako pokušajte da je smanjite.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica