Trudnoća i porođaj su najlepši period u životu mnogih žena, ali često i dani puni izazova i nelagodnosti. Telo prolazi kroz značajne promene kako bi podržalo razvoj fetusa. Ispostavilo se da ovaj intenzivan fiziološki proces može uticati na biološku starost buduće majke, a trudnoća je samo povećava.

Nedavne studije pokazuju da trudnoća može da "stari" ćelije za čak dve godine, piše časopis Interesting Engineering. Veruje se da je ovo ubrzanje biološkog starenja posledica ogromnog stresa koji telo doživljava tokom trudnoće. Na sreću, efekat je privremen i obično reverzibilan, piše deti.mail.rs.

Studija Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl potvrdila je da trudnoća i porođaj ubrzavaju procese povezane sa normalnim starenjem, ali se pokazalo da je biološka starost mnogih žena nakon porođaja čak i mlađa nego tokom trudnoće, posebno onih koje su praktikovale dojenje.

Koliko ćete moći da se "pomladite" nekoliko meseci nakon rođenja bebe zavisi od vašeg tela. Ovde je sve individualno, kažu stručnjaci.

BONUS VIDEO: 

Mama se porodila u Japanu TikTok/nicole_does_japan

  (Yumama/T.A.S.)