Oporavak posle porođaja je individualna stvar – neke žene već posle par dana budu "kao nove", drugima treba malo duže da se oporave, i to je sasvim OK. Koliko dugo će trajati oporavak zavisi od porođaja – da li je bio prirodan ili je u pitanju carski rez, da li je rađena epiziotomija ili ne, neki su od faktora koji utiču.

Koliko god da potraje vaš oporavak, ne opterećujte se time, dajte sebi vremena jer je vaše telo uradilo neverovatnu stvar. Svakako, telo će se vraćati u pređašnje stanje barem šest nedelja posle porođaja, a evo šta je korisno da znate o postporođajnom oporavku.

1. Karlični problemi su prilično česti

Karlično dno se sastoji od mišića, ligamenata i vezivnih tkiva koji pomažu funkcionisanje karličnih organa – materice, bešike i creva. Nije retkost da žene posle porođaja imaju problem sa tim mišićima koji oslabe tokom trudnoće i samog čina rađanja.

Simptomi koji mogu da se jave:

 • Uporan bol u karlici ili genitalnoj regiji
 • Neprijatnost tokom intimnih odnosa
 • Konstipacija
 • Često mokrenje
 • Neobjašnjiv bol u leđima

Ako primetite neki od ovih simptoma koji traju, najbolje je da se javite ginekologu, koji vam može dati neku terapiju ili vas uputiti na vežbe koje će ojačati ove mišiće.

2. Opadanje kose je normalno

Postporođajno opadanje kose je potpuno normalna stvar koja izbezumi neke mame. Nema potrebe da brinete, to je posledica hormona koji se vraćaju u normalu posle trudnoće. Uobičajeno je da tokom dana opadne i do 80 dlaka, dok kod žena u postporođajnom periodu to može biti i triput više.

Opadanje kose se najčešće usporava oko šest meseci posle porođaja, a ako se nastavi istim tempom i posle toga, nije zgoreg da uradite analize krvi, kako biste proverili da li je neki disbalans uzrok tome.

U međuvremenu, jedite zdravo, unosite dosta proteina, kalcijuma, gvožđa i drugih minerala, i trudite se da stres svedete na minimum, piše mother.ly.

3. Razdvajanje stomačnih mišića nije tako strašno

Dijastaza odnosno razdvajanje stomačnih mišića dešava se u trudnoći. To je normalan proces gde materica koja raste "tera" veće stomačne mišiće da se istegnu i na kraju se razdvoje.

To stanje nije retko, posebno kod starijih porodilja ili onih koje su imale višeplodnu trudnoću. U ozbiljnijim slučajevima je potrebna fizikalna terapija, ali u većini slučajeva se može rešiti vežbama koje mogu da se rade i kod kuće.

4. Mogu se javiti postporođajne infekcije

Kako se vaše telo oporavlja od porođaja, postoji opasnost od potencijalnih komplikacija. Infekcije koje se najčešće javljaju su infekcije rane od carskog reza, mastitis, kao i infekcije urinarnog trakta.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju:

 • Povišena temperatura, groznica, bolovi u telu i umor
 • Tvrda i bolna područja na dojkama, obično sam na jednoj dojci
 • Poteškoće ili bol pri mokrenju, zamućena ili mokraća sa tragovima krvi

Slušajte svoje telo i ukoliko imate neki od ovih simtoma, javite se lekaru. Većina infekcija može se rešiti antibioticima i unosom dovoljno tečnosti, ali ništa od toga ne treba da radite na svoju ruku.

5. Postporođajna depresija

Nažalost, česta "komplikacija" u oporavku porodilja je postporođajna depresija. Na nju utiču promenljivi nivoi hormona u telu koji uzrokuju hemijski disbalans u mozgu, a doprinose i stres i nedovoljno sna.

Najčešći simptomi:

 • Plakanje bez očiglednog razloga ili plakanje više od uobičajenog
 • Osećaj neraspoloženja, nemira ili razdražljivosti
 • Preterano spavanje ii nemogućnost da uopšte spavate
 • Problemi sa koncentracijom i pamćenjem detalja
 • Problemi u povezivanju sa bebom
 • Sumnja u sebe da možete da brinete o bebi
 • Misli o povređivanju sebe ili bebe

Simptomi postporođajne depresije su različiti i ima ih mnogo, tako da ne treba sami sebi da postavljate dijagnozu. Najbolje je da se konsultujete sa doktorom, koji će uzeti u obzir sve vaše okolnosti i proceniti šta je najbolje za vas.

Svakako, što imate više informacija o svemu što možete da očekujete tokom postporođajnog oporavka, to ćete bolje podneti promene koje ovaj period donosi. Ne libite se da potražite pomoć, kako bliskih ljudi, tako i stručnjaka kada je potrebno.

BONUS VIDEO:

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama

(Yumama/N. Z.)