Ljubav između majke i deteta je nešto zaista neopisivo, to će posvedočiti svaka mama. I trudnoća je, posebno kada se sve razvija uobičajeno i nema nekih komplikacija, lep period, ali ima i trenutaka koji nisu baš lepi – recimo, ako imate jake mučnine.

Žene često ne znaju šta ih u trudnoći sve očekuje. Pa je zato jedna od njih na forumu Reddit upitala žene šta bi volele da su znale pre trudnoće. Njeno pitanje je privuklo dosta pažnje, pa je pristiglo i više od 14.000 odgovora, a evo nekih koji se najčešće ponavljaju.

"Bez obzira na to da li je trudnoća planirana i koliko ste žarko želeli bebu, to ne isključuje mogućnost postporođajne depresije. To je nešto što ne možete da kontrolišete", napisala je jedna mama.

"Nećete uživati u svakom minutu majčinstva. Normalno je da imate loše dane, dane kada vas deca izluđuju. I to ne zato što ste vi loši, već zato što je biti majka zaista teško".

"Neki simptomi trudnoće ostaju i nakon porođaja. Nakon što sam rodila drugo dete, ostale su mi alergije i stopalo mi se povećalo za broj. Hormoni nisu šala", jedan je od odgovora.

"Niko me nije upozorio na ’treći porođaj’ – prvo pražnjenje creva posle porođaja. Prvo rodiš bebu, onda posteljicu, a onda moraš da kakiš. To mi je bilo baš teško".

"Bebini pokreti u stomaku uopšte nisu kao leptirići. Osećaj je kao da vam nešto brzo gmiže po koži, ali ne spolja, već iznutra".

"Volela bih da me je neko upozorio na grčeve. Svake noći sam imala grčeve u nogama i muž je stalno morao da mi ih masira", iskustvo je jedne majke.

"Niko me nije upozorio da svako ima mišljenje o tome šta treba da radiš tokom trudnoće i kako da vaspitavaš dete".

"Nisam znala da će mi se jesti ne samo hrana, već i zemlja, posebno pesak na plaži. Miris peska je bio neverovatno privlačan, želela sam da ga zgrabim rukama i gurnem u usta. Posle porođaja je sve to nestalo".

"Piškiš malo, a onda ponovo za 15 minuta. To posebno nervira kada uveče legneš da spavaš, ali umesto toga, moraš da ustaješ u toalet svakih nekoliko sati", podelila je jedna mama.

"Čula sam da je išijas čest kod trudnica, ali bila sam potpuno nespremna na to koliko je bolan".

"Svaka trudnoća je različita, čak i za istu osobu. Imam troje dece, prva trudnoća je bila uobičajena, sve je bilo kako treba. Druga trudnoća je bila užasna, osećala sam se loše sve vreme. Treći put je bilo sjajno, konačno sam razumela zašto neke žene vole kada su trudne".

"Prestaćeš da spavaš normalno pre nego što se beba rodi. Svi vole da kažu: ’Spavaj sad, posle nećeš moći’, ali ja imam čudnu nesanicu, u potpunom sam haosu", požalila se jedna mama.

Jedna majka je istakla da bi volela da je znala da se telo posle porođaja ne vraća odmah u pređašnje stanje. "Biće vam potrebne nedelje da dođete sebi, posebno posle carskog reza ili epiziotomije", istakla je ona, dodajući da sve pogoršavaju bolovi u grudima usled uspostavljanja laktacije.

"Hormoni u trudnoći bukvalno divljaju, tako da je sve što se dešava u telu posledica trudnoće. Krvarenje iz nosa? Krivac je trudnoća. Suva koža na rukama? Isto, trudnoća. Nešto vas svrbi? Opet, trudnoća".

"Nisam očekivala da će me grudi toliko boleti. Znala sam da će narasti, ali bol mi je bio iznenađenje", kaže jedna mama.

"Za neke porođaj ne izgleda tako što pukne vodenjak, a posle pola sata, tu je i beba. Meni je pukao vodenjak, a beba je napokon odlučila da izađe 29 sati kasnije".

Jedna mama kaže da je zaista iskusila "trudnički mozak" o kojem se često govori. "Nije šala, već stvarnost. Zaboravljaš, zbunjena si, sve gubiš, deluje ti kao da počinješ da ludiš".

"U trudnoći je kosa prestala da mi opada, bila je veoma gusta i bujna, ali nije dugo potrajalo – nekoliko nedelja posle porođaja je počela da opada u pramenovima, bilo je strašno i čudno. Niko me nije upozorio na to. Istraživala sam o tome, ispostavilo se da se to svima dešava, potpuno je normalno".

"Beba može da zavuče noge ispod rebara i da gura. Ili da vas svom snagom udari u bešiku, i tako do porođaja".

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)