Buduće majke prve pokrete svoje bebe obično osete između 20. i 24. nedelje trudnoće. Žene koje su prethodno rađale obično pokrete osete nešto ranije, dok prvorotkinje prve pokrete beleže 2-3 nedelje kasnije u odnosu na višerotke.

Ovo su neke smernice koje su uobičajene, ali svaka žena je različita i moguća su odstupanja. Ona na šta treba da se obrati pažnja jeste da lekaru morate prijaviti ako se pokreti ne osete do 26. nedelje.

Prvi pokreti su slabi, liče na migoljenje, a onda sledi period gde će fetalni pokreti biti sve jači. Od tada pa narednih 10 nedelja, vaše dete će biti sve aktivnije, osetićete njeno udaranje nožicama, ručicama i njeno prevrtanje.

Oko 32. nedelje pokreti su jači i češći

Od 24. do 28. nedelje trudnica može osećati i štucanje fetusa (blago, ritmično poskakivanje), a u tom periodu je važno da znate da vaša beba u stomaku može da reaguje na određene zvukove i poznate glasove. Oko 32. nedelje pokreti fetusa dostižu vrhunac, a kako dete postaje sve jače i veće, trudnice će osećati jače i učestalije fetalne pokrete, i tako sve do otprilike 36. ndelje.

Od 36. do 40. nedelje dete je sve veće i teže će moći da se okrene. Već od 28. do 30. nedelje većina fetusa je uzdužno glavom okrenuto, i tako će ostati sve do porođaja.

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnica

Poslednje dve nedelje pokreti usporavaju

Tokom poslednje dve nedelje bebini pokreti će se još više usporiti, a zbog toga ne treba brinuti jer je potpuno normalno.

Trudnice često navode da čim uspore tempo, legnu i smire se, osećaju bebine pokrete. Zbog toga mnoge trudnice bebu najviše osećaju uveče kada legnu da spavaju, ili tokom dnevnog odmora.

Bebini pokreti se mogu pojačati i nakon obroka, što je reakcija na povećanu količinu glukoze u maminom telu. Pojačanu aktivnost bebe možete primetiti i kada ste uzbuđeni ili napeti, što se objašnjava povećanom koncentracijom adrenalina u takvim okolnostima.

Trudnica, doktor, pregled, trudnoća
Shutterstock Trudnica kod lekara

Praćenje bebinih pokreta

U poslednjem trimestru je bitno da obratite pažnju na bebine pokrete, tačnije na njihov broj.

Svaki fetus, kao i svako novorođenče, poseduje vlastiti obrazac aktivnosti i razvoja. Dok su neki neprestano aktivni, drugi su češće mirni. Preporuka je da trudnica svakodnevno prati fetalne pokrete svog deteta, a normalan nalaz je ako trudnica zabeleži ili oseti najmanje 10 fetalnih pokreta tokom jednog sata.

Ovo je samo okvirno ali treba imati na umu da je dinamika pokreta svakg fetusa različita i da je najvažnije da trudnica oseća fetalne pokrete onom dinamikom koja je svojstvena njenom detetu tokom cele trudnoće. Mirna deca će biti manje pokretna tokom cele trudnoće.

Ukoliko trudnica oseti značajno usporavanje ili prestanak aktivnosti ploda, to je alarmantni znak da se treba javiti na pregled.

(Yumama)