Naučnici sa Univerziteta Vašington u SAD otkrili su da pakovanje mnogih proizvoda brze hrane sadrži ftalate, supstance čija se izloženost dovodi u vezu sa rizikom od prevremenog porođaja i razvojem autizma i ADHD-a kod dece. Rezultati studije objavljeni su u Environment International (EI).

Studija je koristila podatke od 1.031 Amerikanki koje su zatrudnele između 2006. i 2011. godine. Tokom drugog tromesečja trudnoće, istraživači su uzeli uzorke urina od njih da bi procenili nivoe proizvoda ftalata. Učesnici su takođe dali informacije o svojim navikama u ishrani.

Istraživači su otkrili da ultra-obrađena hrana (brza hrana, sladoled, slatka hrana, skrobna hrana) čini između 10% i 60% ishrane učesnika (u proseku 38,6%).

Svakih 10% povećanja udela ultra-prerađene hrane u ishrani povezano je sa povećanjem koncentracije 2-etilheksila za 13%, jednog od najčešćih i toksičnih ftalata.

Ultra-obrađena hrana, prema istraživačima, napravljena je uglavnom od ulja, šećera i skroba. Međutim, tokom pripreme, dalje obrade i pakovanja, oni prolaze kroz promene koje mogu negativno uticati na zdravlje.

Naučnici su takođe primetili da ftalati mogu da prodru u strukturu hrane (na primer, brza hrana) kao rezultat kontakta sa rukavicama, uređajima i alatima od lateksa.

Primećeno je da je izloženost ftalatima povezana sa rizikom od razvoja intrauterinih inflamatornih procesa. Prethodne studije su pokazale da ove supstance mogu povećati rizik od prevremenog porođaja i poremećaja mentalnog zdravlja kod dece, kao što su autizam i ADHD.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda osip roseola kod dece keywords: dete, osip, virusna infekcija, roseola TikTok/brookejeffymd

(Yumama/T.A.S.)