Trudnoća uključuje velike promene u telu ženu. Osim što u vašem stomaku raste dete, uzgajate i potpuno novi organ. Dok se vi borite sa mučninom, umorom, bolnim grudima, vaše telo neumorno radi na dve veoma važne stvari - stvaranje bebe i posteljice.

Posteljica je organ koji je napravljen od fetalnog i od majčinog tkiva i raste pored vašeg deteta.

Šta je posteljica i koja je njena uloga?

Vaše telo prolazi kroz brojne promene u trudnoći, a da biste podržali ovaj proces, potreban vam je spas koji će pomoći vašoj bebi da jede i da diše. Posteljica pruža vezu između vas i vaše bebe.

Ona pomaže vašoj bebi da se razvija tokom trudnoće. Neophodni hranljivi sastojci, kiseonik i antitela prolaze iz posteljice kroz pupčanu vrpcu do vaše bebe. Posteljica radi i obrnuto, što znači da uklanja otpadne proizvode i ugljen-dioksid iz krvi vaše bebe nazad u vašu krv.

Pošto posteljica drži vašu krv odvojenu od krvi vaše bebe, ona pomaže i da se neke bakterije i virusi zadrže van materice, štiteći fetus od infekcije.

Pored toga što je spas za vašu bebu, posteljica takođe proizvodi i luči hormone direktno u krvotok kako bi podržala trudnoću i rast fetusa. Ovi hormoni uključuju:

  • Progesteron
  • Estrogen
  • Oksitocin
  • Humani horionski gonadotropin (hCG)
  • Ljudski placentni laktogen
Ultrazvuk, trudnica, doktor, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Kada počinje i kada se završava razvoj posteljice?

Kada se oplođena jajna ćelija usadi u zid materice, posteljica počinje da se formira. Ali sve počinje i nekoliko dana pre usađivanja.

Kada ovulirate, jajna ćelija napušta jajnik i putuje kroz jajovod u nadi da će biti oplođena. Ako uspe, ovulisana jajna ćelija se susreće sa spermatozoidom da bi započelo formiranje fetusa. Ova ovulisana jajna ćelija zove se zigot. Tokom nekoliko narednih dana, zigot će završiti mnoge deobe ćelija u jajovodu.

Kada zigot stigne do materice, ove ćelijske deobe se nastavljaju, a zatim zigot postaje blastocista. U ovoj fazi, neke ćelije počinju da se formiraju u posteljicu, a druge počinju da se formiraju u fetus. Blastociti se ugrađuju u endometrijum. Da bi podržala trudnoću, posteljica proizvodi hormon koji se naziva humani horionski gonadotropin (hCG).

Tokom trudnoće, posteljica raste iz nekoliko ćelija u organ koji će na kraju težiti oko pola kilograma.Do 12. nedelje, posteljica se formira i spremna je da preuzme ishranu za bebu. Međutim, nastavlja da raste tokom trudnoće. Smatra se zrelom do 34. nedelje.

Nakon rođenja bebe, žena će roditi i posteljicu, dok će je tokom carskog reza lekari ukloniti iz vašeg organizma, a pogledajte kako ona zapravo izgleda:

(Yumama)