Posteljica je organ koji se razvija u trudnoći i preuzima najvažniju funkciju za njeno održavanje. Pljosnata je, okrugla ili ovalna i ima veličinu od 18 do 20 centimetara i teška je oko 600 grama. Zdrava posteljica je najvažnija za razvoj bebe, a babica Zita Vest u svojoj knjizi 'Prirodna trudnoća' savetuje kako ishranom i svakodnevnim navikama možete održavati zdravu posteljicu.

Šta posteljica znači mojoj bebi?

Posteljica stvara HCG hormon koji se u krvi može naći u visokim vrednostima odmah na početku trudnoće. Sprečava odbacivanje ploda membranom koja odvaja bebin i mamin krvotok, a detetu dovodi kiseonik i uklanja otpadne stvari.

Posteljica je odgovorna za zadovoljavanje svih bebinih potreba. Ona detetu donosi belančevine koje su potrebne za rast, glukozu za energiju, esencijalne masne kiseline za razvoj mozga i vida. Takođe, bebu brani od niza bakterija, virusa i mikroorganizama, a propušta važna antitela koja pomažu da beba bude otpornija.

Žene koje se kvalitetno hrane i nemaju većih zdravstvenih problema, obično imaju zdravu posteljicu. A da bi ona ostala zdrava, trudnica treba da ima ishranu bogatu gvožđem, cinkom, vitamino E koji utiču na detetov razvoj.

Trudnica, pas
Shutterstock Trudnica i pas odmaraju

Kvalitetan san i odmor su bitni

Uz izbalansiranu ishranu, za jačanje posteljice je izuzetno važno i da se trudnice odmaraju koliko god mogu. Zita predlaže opuštanje mišića, poseno trbušnih kako bi se povećao dotok krvi u posteljicu. U trećem tromesečju, preporučuje se da minimum 30 minuta dnevno posvetite dubokom disanju i pozitivnim vizualizacijama.

Ćelije posteljice, kao i svih drugih organa, najbolje se oporavljaju kvalitetnim snom, a trudnicama se savetuje da posao napuste najkasnije između 32. i 34. nedelje jer je odmor u zadnja dva meseca trudnoće izuzetno važan. Preterani rad može uzrokovati prevremeni porođaj i smanjiti porođajnu težinu deteta.

(Yumama)