Trudnoća je jedan od najlepših perioda u životu svake žene, ali nije nimalo lak. Vaše putovanje počinje od onog dana kada prvi put čujete da vam u materici raste fetus, ali zapamtite da je narednih devet meseci od izuzetnog značaja za bebu.

Prvi trimestar, tačnije prva tri meseca trudnoće ili 12 nedelja, je odskočna daska za ono što je pred vama. Zato je važno da se na vreme informišete koje stvari u tom periodu treba da izbegavate kako bi se vaša beba lepo razvijala.

1. Pušenje

Prestanak pušenja je od suštinskog značaja da bi ste izbegli pobačaj, urođene anomalije poput rascepa usne ili nepca, prevremeni porođaj, nisku porođajnu težinu bebe ili čak smrt ploda. Ni elektronske cigarete nisu bezbedne tokom trudnoće, pa izbegavajte i njih.

2. Alkohol

Konzumiranje alkohola u prva tri meseca trudnoće nije dobro za bebu. To može dovesti do razvojnih problema u svim fazama.

Trudnica, alkohol, cigarete
Shutterstock Alkohol i cigarete su opasni za trudnice

3. Sirovo meso

Trudnice treba da izbegavaju da jedu sirovo meso ili nekuvana jaja jer mogu dovesti do bolesti opasnih po život. Ove bolesti mogu dovesti do pobačaja ili urođenih mana.

4. Sauna

Saune ili vruće kupke treba izbegavati jer postoji velika šansa od dehidratacije, pregrevanja ili čak nesvestice. Rast temperature može uticati na razvoj vaše bebe u stomaku.

5. Kofein

Možda ste ljubitelj kafe ili čajeva, ali dobro zapamtite da previše kofeina nije dobro za tvoju bebu. Koliko kofeina je dozvoljeno pogledajte OVDE.

Trudnoća, kafa
Shutterstock Ne preterujte sa kafom u trudnoći

6. Rigorozne vežbe

Ako morate da vežbate tokom prvog tromesečja, odlučite se za lagane vežbe. Nemojte preterivati jer to može biti štetno za bebu.

7. Nemojte sami da se lečite

Izbegavajte bilo kakve lekove bez recepta jer to može biti rizično i za vas i za vašu bebu. Ukoliko imate potrebu za nekim lekom, morate se prvo konsultovati sa lekarom.

(Yumama)