Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUŠENJE U TRUDNOĆI UTIČE NA ZDRAVLJE BEBE: Evo kakve posledice duvanski dim može ostaviti na dete

Autor Radmila Ilić

Ukoliko konzumirate cigarete, prestanite čim saznate da ste trudne.

 Trudnoća, cigarete, pušenje Izvor: Shutterstock

Konzumiranje cigareta u prvom tromesečju trudnoće povezano je sa 20 do 70 odsto povećanom verovatnoćom da će se bebe roditi sa određenim srčanim manama. Kongenitalne srčane mane najčešće su tip urođenih mana, koji godišnje doprinesu otprilike 30 odsto smrti dojenčadi.

Pored urođenih srčanih mana, kod beba čije majke su pušile u trudnoći javlja se i smetnja protoka krvi iz desne polovine srca u pluća, ali i otvori u gornjim srčanim komorama ili stručno rečeno, atrijalni septalni defekt.

Možda će vas zanimati

Pušenje u trudnoći - štetnost i posledice

Rezučtati ovog i drugih sličnih istraživanja imaju isti cilj - uveriti buduće majke da prestanu da puše pre ili u vrlo ranoj trudnoći (iste sekunde od kada saznaju da su trudne).

"Žene koje puše i razmišljaju o trudnoći trebalo bi odmah da prestanu da puše, a ako su već trudne moraju momentalno prestati. Prestanak pušenja je najvažnija stvar koju žena može da učini za poboljšanje svog zdravstvenog stanja, kao i zdravstvenog stanja svoje bebe", kažu stručnjaci.

Prestanak pušenja smanjuje i druge moguće negativne posledice i komplikacije u trudnoći kao što su prerano rođenje deteta, niska porođajna težina deteta, problemi sa astmom, alergijom...

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica