Iako roditelji sve češće biraju savremena i neobična imena za svoju decu, u poslednje vreme se u modu vraćaju i imena koja su poreklom iz religije, koja su 'sveta' ili koja se nazivaju 'biblijskim'. Veruje se da takva imena kroz život štite od zla, nevolja ili grehova.

Jedno od popularnih imena iz Biblije je i Jakov!

Ono se u Srbiji nalazi na listi od 100 najpopularnijih imena za dečake.

Poreklo imena Jakov

Smatra se prema da ime Jakov vodi poreklo iz staro-hebrejskog jezika (Jakob), ali da se pominje i u grčkom (Jakov) i u arapskom jeziku (Jakup), a kao svetac i prorok se Sveti Jakov poštuje, pored već pomenute hrišćanske religije, takođe i u judaizmu i islamskoj religiji.

Beba, dečak
Shutterstock Beba pije na flašicu

Značenje imena Jakov

U prevodu sa hebrejskog jezika, ima Jakov originalno potiče od reči "ya-aqob" što znači "sledbenik ili pratilac Božiji", ili pak od reči "aqeb" što ima značenje peta, i podrazumeva pomenuti način rođenja Jakova, a koji je svog brata blizanca "držao za nožnu petu", i to kako bi uspeo da "dođe na svet".

U prevodu sa grčkog jezika, ime Jakov koje potiče od reči ili tačnije od ličnog imena "Iakobos" znači "onaj koji je rođen da sledi Boga".

Imena izvedena od imena Jakov

Od vlastitog muškog imena Jakov izvedena su i imena – Jakoe; Jaketa; Jakob; Jaša; Jakša; Jakup; Jakof; Jakub; Janko; Janoš ili čak i imena Isak; Isailo; Izrael; Javor i Bajko.

(Yumama)