Tradicionalno se ženama ne preporučuje unos hrane i pića tokom porođaja budući da postoji strah od udisanja tečnosti ili hrane u pluća, što može dovesti do otežanog disanja i upale.

Međutim, u novije vreme suzdržavanje od hrane i pića pokazalo se nepotrebnim.

Ovo je vrlo dobra vest jer većina žena oseća glad i žeđ tokom porođaja, posebno tokom njegovih ranih faza.

Preporuke na koji način jesti i koliko unositi tečnosti

Manji obroci čine porođaj ugodnijim

Istraživanja pokazuju kako konzumiranje manjih obroka i pijuckanje tečnosti može pomoći da se osećate ugodno i bolje se nosite sa onim što tek predstoji.

Ako organizam ne dobije dovoljno energije hranom i pićem, počinje koristiti rezerve masti u organizmu kako bi se zadovoljile potrebe za većom energijom. To stanje naziva se ketoza.

Ketoza je normalna pojava u organizmu koja se javlja kao odgovor na bilo kakvu dužu i zahtevniju fizičku aktivnost, uključujući i porođaj. Blaga ketoza smatra se normalnom kod poroda. Međutim, ako tokom porođaja osećate glad i umor, takvo stanje bi moglo usporiti porođaj.

Što se preporučuje konzumirati?

Najbolje se voditi vlastitim osećajem, ali imajte na umu da namirnice bogate mastima mogu izazvati osećaj težine i mučnine u želucu.

Porođaj
Shutterstock Porođaj

Dobar izbor su namirnice bogate ugljikohidratima jer su svarljive i polako otpuštaju energiju, što će vam pomoći kod kontrakcija.

Dobre opcije su:

tost

žitarice

testenina

jogurt

keksi

krekeri

supa

Preporuka je jesti manje i češće obroke umesto jednog velikog obroka. Manji obroci svakih nekoliko sati tokom rane faze porođaja će omogućiti veću energiju za intenzivno razdoblje koje je pred vama.

Takođe, probajte pojesti i nešto pre odlaska u bolnicu.

Što piti?

Tokom porođaja preporučuju se izotonična pića, posebice onim ženama koje ne osjećaju potrebu za hranom.

Ona se brzo apsorbiraju i daju telu potrebnu energiju.

Također, dobar izbor su voda i razrijeđeni voćni sirup.

Gazirana pića i limunada ne predstavljaju dobar izbor jer mogu izazvati mučninu.

Ipak, s obzirom na individualno stanje, svaku bi trudnicu trebalo posebno savetovati o unosu hrane i pića tokom porođaja, posebno one trudnice koje spadaju u rizične grupe.

Rizične grupe predstavljaju trudnice s preeklampsijom, eklampsijom, pretile trudnice, ali i one koje su primile opioide za ublaženje bolova, budući da opioidi mogu usporiti pražnjenje želuca.

(Yumama)