Pitanje koje svaka mama koja ima bebu, a očekuje drugu, postavi je: 'Da li mogu da dojim dok sam trudna?' Iskusna babica otkrila je sve o ovoj temi.

"Da, možete da dojite. Kada dojite i zatrudnite sa drugom bebom, prilično je uobičajeno da vaše starije dete nastavi da sisa", rekla je i dodala:

"Dojenje tokom zdrave trudnoće smatra se bezbednim. Nema dokaza da bi to moglo da izazove prevremeni porođaj ili da vaše starije dete dobija manje hranljivih materija. Dojenje tokom trudnoće ne može da šteti vašoj nerođenoj bebi."

Šta još treba da znam ako dojim dok sam trudna?

Kada dojite tokom trudnoće, snabdevanje mlekom može malo da se uspori, što može izazivati malu frustraciju kod vašeg deteta koje doji.

"Ukus vašeg mleka može da se promeni, što može dovesti do toga da se nekolicina dece samoodvikne (potpuno ili samo tokom trudnoće) ako im se ne dopada ukus", rekla je babica.

Dojenje
Shutterstock Dojenje

Averzija prema dojenju tokom trudnoće

Još jedna stvar koju treba da znate jeste da neke žene mogu imati averziju prema dojenju tokom trudnoće.

"Postoje žene koje ne žele da doje svoje starije dete jer se osećaju neprijatno ili čak bolno. Averzija prema dojenju je povezana sa hormonima i može se osećati manje ili više u različito doba dana", rekla je babica i dodala:

"Tokom trudnoće možete osetiti blago stezanje dok dojite, ali ona obično prestaju čim se dojenje završi, i za većinu žena nisu primetna. Nema dokaza da bi dojenje tokom trudnoće moglo izazvati pobačaj ili prevremeni porođaj", zaključila je.

(Yumama)