Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 iznenađujućih stvari koje niste znali o trudnoći i bebama

Donosimo vam nekoliko neverovatnih činjenica o trudnoći i bebama koje će vas ostaviti bez teksta...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko očekujete svoje prvo dete, verujemo da ste pročitali gomilu priručnika kako biste se pripremili na najvažniju životnu ulogu. Ipak, postoje stvari koje verovatno nikada niste čuli ni pročitali. Evo i koje:

Bebe se mogu roditi u celoj amnionskoj kesi

Amnionska kesa je membrana koja je ispunjena providnom tečnošću unutar koje se nerođena beba razvija i raste. Membrana štiti bebu od povreda, održava normalnu temperaturu i obezbeđuje bebi tečnost koju može da guta i udiše. Kada se kaže da je trudnici „pukao vodenjak“, zapravo se misli na amnionsku kesu. Iako mnoge mame ne dožive pucanje vodenjaka kao na filmu, on obično pukne tokom porođaja. Međutim, i tu postoje izuzeci, te se neke bebe rode u celoj amnionskoj kesi, bez predstave da se svet oko njih zapravo promenio.

Povezane vesti

Može se zatrudneti bez prethodnog seksualnog odnosa

Naravno, svako ko je čuo za vantelesnu oplodnju, zna da je ovo potpuno normalna pojava. Međutim, ovde ne mislimo na vantelesnu oplodnju. Naime, ukoliko je par imao tzv. suvi seks, trebalo bi znati da semena tečnost može proći čak i kroz tkaninu i tako oploditi ženu. Naravno, ovo se vrlo retko dešava, ali se dešava.

Moguće je biti u drugom stanju 60 godina (na neki način)

Kada je 91-godišnja Estela Melendez iz Čilea pala u nesvest, otišla je u bolnicu na rutinski pregled gde su doktori pomoću rendgenskog snimka otkrili da se u njenom telu nalazi okamenjeni fetus od dva kilograma. Direktor bolnice Margo Vargas Lazo izjavio je za BBC da je kalcifikovani fetus bio “veliki i razvijen”, i da se u abdominalnoj šupljini pacijentkinje verovatno nalazio najmanje 50 godina. Ovo stanje poznato je kao litopedion ili okamenjena beba, piše “Independent”. Dešava se vrlo retko – 1.5 do 1.8 odsto abdominalnih trudnoća završi se na ovaj način, što znači da se javlja kod jedne u 11.000 žena. 

Povezane vesti

Žene u drevnom Egiptu su koristile krokodilski izmet kao kontracepciju

Žene su vekovima bile odlučne u nameri da same kontrolišu da li će i kada zatrudneti, pa su tako više od tri hiljade godina pre nove ere Egipćanke pre snošaja stavljale mešavinu krokodilskog izmeta pomešanog s medom. 

Moguće je roditi bebu čak i nakon smrti

Karla Perez je bila u 22. nedelji trudnoće kada je dobila krvarenje na mozgu, a 54 dana pošto su lekari proglasili njenu moždanu smrt, ona je na svet donela zdravog dečaka. Naime, njena porodica odlučila je da Karlu održava u životu sve dok beba ne bude dovoljno velika i teška za porođaj.

Ukoliko očekujete svoje prvo dete, verovatno ste do sada pročitali gomilu priručnika i članaka kako biste se pripremili. Međutim, donosimo vam nekoliko neverovatnih činjenica koje, iako vrlo retke, zaista postoje, verovali ili ne:

Postoji naučno objašenjenje zbog čega nekada imamo želju da “pojedemo” bebu

Ako ste se ikada zapitali da li sa vama nešto nije u redu, jer od toliko slatkoće imate želju da pojedete svoju bebu, najzad možete da predahnete - naučnici tvrde da je to potpuno normalno. Psiholozi sa Univerziteta Jejl smatraju da ta ekspresija zapravo ima sociološki cilj - da nam pomogne da kontolišemo svoje emocije.

Povezane vesti

Možete ostati u drugom stanju čak i ako imate spiralu

Ovo se, naravno, dešava izuzetno retko, ali je američki kongres akušera i ginekologa do 2011. godine zabeležio više od 36 trudnoća koje su se desile uprkos spirali.

Možete roditi bebu od skoro sedam kilograma

Mama Nataša Korigan iz Australije je gotovo sedam sati provela u porođajnoj sali kako bi na svet donela sina čija je težina zapanjila i lekare - 6,7 kilograma. 

Povezane vesti

Beba može nositi gene tri biološka roditelja

Dečak po imenu Ibrahim Hasan, rođen u Meksiku sredinom 2016. godine, prva je beba na svetu koja ima DNK troje roditelja. S obzirom na to da majka dečaka, Šaban, ima genetski poremećaj - Lej sindrom koji utiče na razvoj nervnog sistema, i koji je je uzrokovao smrt njene dve ranije bebe, dečak koji se sada rodio ima, pored DNK svojih roditelja, i genetski kod donora koji mu omogućava da preživi. Stručnjaci kažu da ovaj potez najavljuje "novu eru u medicini" i može da pomogne porodicama sa retkim genetskim oboljenjima. 

Majčino mleko ponekad najpre može biti pink ili narandžaste boje

Majčine grudi proizvode kolostrum tokom trudnoće i prvih dana dojenja. Ovo specifično mleko na samom početku nije bele boje, već žute do narandžaste, pa i pink boje. To se dešava zbog povećanog dotoka krvi u dojke. Potpuno je bezbedno, izuzetno zdravo za bebu i prolazi za nedelju dana.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica